Svjetske vođe postignule dogovor vezan uz klimatske promjene

10

Zemlje članice skupine G20, najrazvijenijih zemalja svijeta, postigle su u subotu u Osaki sporazum o klimi, no u njemu nije sudjelovao SAD.

Ovaj sporazum o klimi, u formatu 19+1, reafirmira potporu 19 zemalja, uključujući Kinu, Francusku i Njemačku, velikom sporazumu protiv klimatskih promjena, potpisanom 2015. u Parizu, iz kojeg su se Sjedinjene Države povukle 2017.

Sporazum na summitu u Osaki je postignut nakon dugih pregovora koje je otežavala namjera SAD-a da blokira deklaraciju na isti način kako je to učinio i kad su bile u pitanju deklaracije G20 iz Hamburga 2017. i Buenos Airesa 2018., objavilo je francusko predsjedništvo.

Bilo je riječi da bi se i neke druge zemlje mogle povući slijedeći Ameriku, no do toga nije došlo, već je svih 20 zemalja sudjelovalo u pregovorima. Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je kako se skupina G20 nakon teških pregovora vezano uz klimu složila oko teksta vrlo sličnog onom od prije godinu dana.
Japanski je ministar Shinzo Abe također istaknuo da su zemlje postignule dogovor usprkos velikim razlikama u mišljenjima i promatranjima.

Kako bi se pomoglo u prevenciji klimatskih promjena, zemlje G20 “razmotrit će širok spektar čistih tehnologija i pristupa, uključujući pametne gradove, pristupe temeljene na ekosustavu i zajednici, prirodna rješenja i slično”, navodi se u sporazumu.

 

 

 

 

 

 

Komentari