58% Švicaraca dalo je zeleno svjetlo prihvaćanju novog zakona o postupnom napuštanju nuklearne energije i poticanju iskorištavanja obnovljivih izvora energije, pokazuju prvi rezultati referenduma koji je održan jučer u Švicarskoj. Pristaše ovog zakona diljem Švicarske već su počeli slaviti, a predstavnica Zelenih u švicarskome parlamentu, Adele Thorens Goumaz ovom je prilikom izjavila da Švicarska napokon ulazi u 21. stoljeće po pitanju energije.

Zakon je podržala većina švicarskih kantona, a sudeći prema prvim rezultatima, samo tri od 26 kantona nisu prihvatili ovaj zakon. Zakon, među ostalim, uvodi zabranu izgradnje novih, nuklearnih elektrana, pooštrava smjernice za ispuste iz vozila, te povećava subvencije za obnovljive izvore energije. U okviru zakona, poticati će se i sanacija postojećih zgrada na energetski učinkovit način. Novi projekti vezani uz zakon, trebali bi djelomično biti financirani putem dodatnog oporezivanja upotrebe električne energije, a očekuje se da će zakon stupiti na snagu početkom sljedeće godine.

Naime, Švicarci su prošle jeseni odbili prijedlog Zelenih da se do 2029. napusti nuklearna energija. Prema novom prijedlogu, nuklearne će se elektrane ipak postepeno isključiti iz mreže, a u trenutku kada ne budu više zadovoljile sigurnosne standarde. Već sada je gotovo 60 posto električne energije u Švicarskoj proizvedeno iz obnovljivih izvora energije.