Sve o NLO-ima! Svaki pojedinačni dokument koji CIA ima o NLO-ima sada je dostupan svima za čitanje

180

Kažu da je istina vani, ali nitko nikada nije rekao da će je biti lako pronaći. Sada, nakon desetljetne potrage, napokon su dokumenti koje je CIA držala u vezi s prijavljenim aktivnostima NLO-a izašli na vidjelo.

Ovo ogromno javno izdanje onoga što CIA tvrdi je njezina “cijela” arhiva dokumentacije o neidentificiranim letećim objektima – koja se danas naziva “Neidentificirani zračni fenomeni” (UAP) – obuhvaća stotine nekada najtajnijih zapisa koji sežu više od pola stoljeća unatrag. Neviđeno i fascinantno odlagalište podataka došlo je na vidjelo zahvaljujući dugotrajnim naporima obavještajne web stranice The Black Vault, koja je od sredine 1990-ih dostavljala i dijelila deklasiranu vladinu dokumentaciju o NLO-ima (između ostalog).

Prema osnivaču web stranice, Johnu Greenewaldu Youngu, The Black Vault bori se od 1996. godine za objavljivanje ovih zapisa NLO-a, koji su se počeli pojavljivati od 1980-ih nakon pravnih postupaka u vezi sa Zakonom o slobodi informacija (FOIA). Iako je dio dokumentacije ugledao svjetlo dana prije, ovo je prvi put da je navodno cjelovita arhiva NLO-ovih zapisa CIA-e javno objavljena. Međutim, kako Greenewald ističe, ne postoji jednostavan način činjenične provjere je li ovo cijela CIA-ina arhiva, kako agencija tvrdi – ili se američka vlada još uvijek drži povjerljivih podataka o NLO-ima / UAP-ima za koje još ne znamo. U svakom slučaju, zbirka od 2.780 stranica koja je sada dostupna na web stranici The Black Vault predstavlja značajnu pobjedu za slobodu informacija o ovoj tajanstvenoj i mučnoj temi i osobnu prekretnicu za Greenewalda. 

Vrijedno je istaknuti da nisu sve informacije lako čitljive. Mnogi detalji u dokumentima su redigovani, a ukupna kvaliteta skeniranja i fotokopija je bolja i lošija, s tim da su neki zapisi prilično teški za čitanje, dok su drugi jasniji. Oni koji se nadaju da će izvlačenje podataka napokon pružiti dokaz da američka vlada prikriva znanje o vanzemaljskim oblicima života koji posjećuju Zemlju, razočarat će se.

 NLO-i ili UAP-ovi stvarna su, ozbiljna tema, koja odražava dokumentirane izvještaje o incidentima koji uključuju predmete ili pojave, a koje čak ni stručnjaci ne mogu lako identificirati ili objasniti na bilo koji drugi način. Izrazi – uključujući srodne deskriptore poput Anomalnih zračnih vozila (AAV) – nisu sami po sebi sinonim za (ili dokaze) nezemaljske oblike života, iako se često spajaju, s obzirom na divlje mogućnosti onoga što bi ta neobična viđenja mogla predstavljati. Drugim riječima, NLO znači Neidentificirani leteći objekt – ništa više, ništa manje, kako je nedavno objasnio astronom Chris Impey sa Sveučilišta u Arizoni. Međutim, ovih stotina novootkrivenih izvještaja nudi bezbroj čitanja neobičnih i neobjašnjivih epizoda i daju ogroman doprinos povijesnim zapisima o viđenjima NLO-a i načinu na koji oni s njima rade u obavještajnoj zajednici. Za Greenewalda je sve to dio posla. Smatra da je njegova važna dužnost doći do istine, bez obzira koliko to čudno može biti. Jednostavno i jednostavno, javnost ima pravo znati!” Greenewald je rekao. “Osjećam da postižem ono što sam zacrtao. Lak pristup važnim materijalima kako bi se ljudi odlučili što se događa.”

Izvor: Science Alert

Komentari