Studija koju je vodila NASA otkrila je da bi se razine mora do 2100. mogle povećati za 38 cm zbog emisije stakleničkih plinova

19

Ogromna međunarodna znanstvena studija u kojoj je sudjelovalo 60 znanstvenika i 36 uglednih međunarodnih institucija otkrila je da bi se razina mora Zemlje do 2100. godine mogla povisiti za 38 centimetara ako bi se ledeni pokrivači Grenlanda i Antarktike otopili. To je nešto što se smatra vjerojatnim ako se nastave trenutne emisije CO2.

Ti su rezultati objavljeni u akademskom časopisu The Cryosphere. Heiko Goelzer, znanstvenik koji je sudjelovao u projektu, rekao je: “Snaga ISMIP6 bila je okupiti većinu grupa za modeliranje ledenih pokrivača širom svijeta, a zatim se povezati i s drugim zajednicama oceanskih i atmosferskih modelara, kako bi bolje razumio što bi se moglo dogoditi s ledenim pokrovima.” Velik dio dokaza prikupljenih za ovo izvješće prikupljen je uz pomoć NASA-e i njihovog Projekta međusobne usporedbe modela ledenih ploča (ISMIP6) koji mapira otapanje ledene ploče širom svijeta. Prema dokazima koje su pronašli, otapanje Grenlanda pridonijelo bi razinama vode 7, 62 do 25 cm, a otapanje Antarktike 2, 5 do 28 cm.

Takav uspon mora smjestio bi velik dio obalnih područja na Zemlji u potpunosti pod vodu, uključujući mnoge veće svjetske gradove. To bi također rezultiralo milijunima izbjeglica koji bježe iz područja koja više nisu naseljiva. Sophie Nowicki, jedna od voditeljica projekta, izjavila je da je od ključne važnosti naučiti koliko će otapanje ledene ploče pridonijeti porastu razine mora. Izjavila je: “Jedna od najvećih neizvjesnosti kada je riječ o tome koliko će se razina mora povećati u budućnosti jest koliko će doprinijeti ledeni pokrivači. A koliko ledeni pokrivači doprinose, stvarno ovisi o tome što će raditi klima. Bilo je potrebno šest godina radionica i konferencija sa znanstvenicima iz cijelog svijeta koji su radili na modeliranju ledene ploče, atmosfere i oceana da bi se izgradila zajednica koja je u konačnici mogla poboljšati naše projekcije porasta razine mora. Svi smo vrlo zainteresirani za rješavanje ovog problema buduće razine mora. Moramo znati ove brojke.”

Trenutno Golfska struja, koja teče od Meksičkog zaljeva, prebacuje vrući zrak preko Atlantika i čini sjever Europe mnogo vrućim nego što bi inače bio, u odnosu na svoju geografsku širinu. Stoga mjesta poput Irske, Škotske, Engleske, donje Skandinavije te Sjeverne Francuske i Njemačke imaju relativno blago vrijeme u usporedbi s mjestima na istoj geografskoj širini, poput Rusije i Kanade. Ako se grenlandski led otopi, hladna voda mogla bi poremetiti Golfsku struju i dovesti do subarktičkih uvjeta u Europi.

Izvor: Thinking Humanity

Komentari