Stožer civilne zaštite PGŽ: Za 20 posto povećava se broj novih Covid-19 slučajeva i to je zabrinjavajuće

  67

  “U Primorsko-goranskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je 179 novozaraženih osoba, od ukupno 878 testiranih što govori da se za 20 posto povećava broj novih covid slučajeva i to je zabrinjavajuće”, rekao je danas na konferenciji za novinare Stožera civilne zaštite PGŽ glavni epidemiolog Dobrica Rončević.

  “Ono što je za sada dobro to je da se u strukturi novooboljelih ne povećava broj djece i starijih osoba, a dominira radno aktivna populacija i studenti. Dodao kako je sada najvažnije osigurati učinkovito liječenje oboljelih te odgovorna primjena općih preventivnih mjera svakog pojedinca. Nošenje maski, izbjegavanje nepotrebnih okupljanja, držanje distance i pojačana higijena najvažnije su mjere kojima možemo usporiti rast novozaraženih”, istaknuo je Rončević.

  Prema riječima načelnika Stožera Mladena Šćulca jučer i danas održani su sastanci sa zdravstvenim sektorom oko čim bolje koordinacije praćenja i liječenja oboljelih od prvih kontakata s liječnicima u sustavu obiteljske i specijalističke medicine do KBC a Rijeka gdje se hospitaliziraju oboljeli sa srednje teškim i teškim.

  Kako je istaknuo ravnatelj KBC Alen Ružić oni trenutno imaju na liječenju 21 Covid pozitivnih pacijenta, tri osobe su novoprimljene, a pet pacijenata je otpušteno na kućnu njegu. „Na Klinici za infektivne bolesti sa srednje teškom kliničkom slikom liječi se 16 pacijenata, u respiracijskom centru 4 pacijenta od kojih je jedna osoba na respiratoru, dok je zbog neophodnog kirurškog zahvata 1 pacijent u izolaciji na odjelu traumatologije”, rekao je Ružić te dodao da su postojeći bolnički kapaciteti za sada dovoljni za zbrinjavanje svih covid oboljelih, no oprezan je u daljnjim prognozama jer kako kaže ovoliki porast novozaraženih kroz narednih nekoliko dana može dovesti i do povećanja pacijenata s težim simptomima. Ravnatelj Doma zdravlja Vladimira Mozetića rekao je da u tijeku su sastanci na kojima se zbog aktualne epidemiološke situacije razrađuje kako poboljšati protokole postupanja s covid pozitivnim osobama kao i osobama u samoizolaciji.

  Komentari