Stotine slonova umrlo je u Botswani, uzrok nije poznat

42

U posljednja dva mjeseca iz Botswane su se pojavila uznemirujuća izvješća o masovnom nestajanju slonova, a od svibnja je uočeno više od 350 leševa slonova. Neki su slonovi pronađeni licem prema dolje, što sugerira nagli pad. Većina njihovih tijela bila su locirana oko izvora vode u sjevernim dijelovima delte Okavango, zaštićenog područja za slonove i mjesta proučavanja nazvanog NG11. U obližnjoj Namibiji nije zabilježeno slično smrtno stradanje.

Botswana ima najveću svjetsku populaciju slonova Loxodonta africana s više od 135.000 jedinki. Ali u svijetu su ove veličanstvene životinje ugrožene. Iako se u Zimbabveu čini da cvanidi koriste cijanid za trovanje slonova, u ovom se slučaju smatra malo vjerojatnim, jer slonovi ostaju netaknuti svojim punim kljovama, a lovci poput hijena, lavova i supova nisu pronađeni mrtvi nakon što su pojeli leševe.

Prošle je godine preko 100 slonova na istom području umrlo od sumnjivog izbijanja antraksa, a neki su možda podlegli uvjetima suše. No, vlada Botswane smatra da u ovom slučaju nije u pitanju antraks. Novinarka Guardiana Phoebe Weston izvijestila je da su lokalni svjedoci vidjeli kako slonovi hodaju u krugovima. Ovo ponašanje sugerira da ono što se događa ima utjecaja na ove životinje neurološki. “Poslali smo uzorke na testiranje i očekujemo rezultate tijekom sljedećih nekoliko tjedana,” izjavio je za Weston Cyril Taolo, vršitelj dužnosti ravnatelja botsvanskog odjela za divlje životinje i nacionalnih parkova.

Ekolog i direktor LionAid-a Pieter Kat i drugi zaštitari izrazili su zabrinutost koliko dugo traju ovi rezultati: “Mjesecima nakon otkrivanja početnih leševa, još uvijek nema odgovora zašto su mnogi slonovi mrtvi”, napisala je Kat u postu na blogu, upućujući kritiku vladu Botswane zbog sporosti u zaštiti životinja koje su od vitalnog značaja za turizam zemlje – njegova druga najveća industrija. Donedavno je Botswana bila jedna od najsigurnijih zemalja za ove ranjive životinje. Prošle godine Bocvana je ukinula zabranu krivolova, navodeći kao razlog sve veći sukob između ljudi i slonova. “Ovo je potpuno bez presedana u pogledu broja slonova koji umiru u jednom događaju bez veze sa sušom“, rekao je BBC-u konzervativni biolog Niall McCann, direktor Nacionalnog parka za spašavanje, objašnjavajući da bolest još uvijek nije isključena kao uzrok. “Da, to je zaštitna katastrofa – ali ona također ima potencijal javne krize zdravlja.”

Odgovori su nam potrebni ne samo zbog ostalih slonova, već i za osiguranje da smo i mi zaštićeni.

Izvor: Science Alert

Komentari