Stižu bolji dani za riječki škver – Noćas potpisan ugovor za završetak broda kanadskog naručitelja, idući tjedan kreće isplata plaća

57

Unatoč očekivanjima, brodogradilište 3. maj danas nije bilo na dnevnom redu sjednice Vlade RH.

pak, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta  Darko Horvat rekao je uoči sjednice Vlade da bi isplata prvih plaća radnicima 3. maja trebala krenuti tijekom idućeg tjedna. Potvrdio je dobru vijest iz riječkog škvera da je Uprava brodogradilišta noćas potpisala ugovor za završetak novogradnje733 kanadskog naručitelja Algoma i čestitao Ediju Kučanu, direktoru riječkog brodogradilišta i njegovom timu.  Ovu je informaciju u Rijeci, na konferenciji za novinare prenio i direktor Kučan. Na pitanje kada je zadnji puta potpisao sličan ugovor za 3. maj, Kučan je spomenuo davnu 2010. godinu.

Investicija je vrijedna 36,6 milijuna dolara.Horvat je ponovio da je većina vjerovnika pristala na sporazum po kojem bi im se 15 posto potraživanja isplatilo iz novog kredita 3. maja, dok za preostalih 85 posto tražbine pristaju na dvogodišnji moratorij.

Sukladno Vladinoj odluci o davanju uvjetnog državnog jamstva toj kompaniji, HBOR-a je dao zeleno svjetlo da se osigura 150 milijuna kuna.

Kako bi se pokrenuo proces, nedostaje nam sporazum između onih koji će nadzirati transfer novca, a to je Hrvatska brodogradnja – Jadranbrod, i onih kojima će ti novci biti isplaćivani, dakle 3. maj. Nikakvog raspolaganja novaca na račun 3. maja ili Hrvatske brodogradnje – Jadranbrod neće biti. Uz monitoring i uz analizu Hrvatske brodogradnje, dat će se suglasnost za svaku pojedinačnu isplatu svih onih potpisanih potraživanja, dakle iznos od 15 posto, što je preduvjet da bismo račun deblokirali i stavili brodogradilište u punu funkciju”, izjavio je za medije ministar Horvat.

Komentari