Stiže zahladnjenje, u gorju snijeg, na Kvarneru bura

93
snijeg

Prošla su tri mjeseca od kako je u Rijeci izmjerena prosječna dnevna temperatura! U tom smo periodu neprestano temperaturno bili iznad prosjeka, na par dana i blizu prosjeka, a posljednjih tjedan dana doživljavamo prave ljetne temperature što je daleko iznad prosjeka za ovaj mjesec. Takvom ekstremno dugom periodu iznadprosječne topline napokon dolazi kraj, a to ćemo itekako osjetiti na našoj koži narednih dana pa čak moguće i tjedana.

Nažalost zbog tako visokih temperatura mnoga je vegetacija čak i u planinskim područjima krenula s buđenjem, a upravo će gorsko područje ovim zahladnjenjem imati najviše šteta po poljoprivredu.

Sinoptička situacija

Nad Atlantskim oceanom proteklih se dana smjestila i razvila jaka anticiklona koja se mostom visokog tlaka spojila s anticiklonom kod Grenlanda. Spajanjem dviju anticiklona otvorio se put hladnom zraku za spuštanje prema nižim geografskim širinama što je aktiviralo ciklonalne sustave na sjeveru Europe.

Ciklonalni sustavi održavaju se uz pomoć toplog i hladnog zraka pa se oni proteklih dana nalaze na sjeveru Europe (oko Skandinavije) gdje sa sjevera pristiže hladan zrak, a s juga topal. Uz takvu kombinaciju sinoptičkih sustava gdje imamo anticiklonalni blok na Atlantiku i ciklonu istočno od bloka neizbježno je spuštanje hladnog zraka do središnje Europe pa i niže.

Tako se trenutno hladna fronta približava obroncima Alpa, a spuštanjem fronte još niže potencirat će se sekundarna ciklona u Genovskom zaljevu. Ona će pojačati dotok vlažnog zraka s jugozapada, a kako hladan zrak bude „napredovao” dalje prema jugoistoku kontinenta tako će sekundarna ciklona povući hladan zrak i spustiti ga kroz „Bečka vrata” prema našem području, javlja RiMeteo.

Zbog položaja centra sekundarne ciklone u sjevernom Jadranu, spoj hladne fronte i toplog zraka s jugozapada će se dešavati baš nad našim područjem pri čemu će bura, odnosno hladniji zrak najprije probiti po površinskim slojevima atmosfere te zatim postepeno i po višim slojevima pa će se jugozapadno visinsko strujanje održati nešto kraće i uzrokovati nailazak oborina tek s hladnom frontom. Zbog toga promjena neće biti toliko izdašna oborinama.

Time će u gorju kiša ubrzo prijeći u susnježicu i snijeg pa će veći dio oborina pasti u tom obliku, a kako ciklona bude nastavila put prema jugu Jadrana tako će oborine slabiti, a sjeveroistočno visinsko strujanje jačati što će održati dotok hladnog zraka prema našem području.

Anticiklona se nad Atlantskim oceanom neće puno kretat što će dodatno podržavati nastavak sjeveroistočnog i sjevernog visinskog strujanja prema našem području, a to znači i zadržavanje hladnog i relativno suhog zraka barem do kraja tjedna.

Detaljna prognoza za PGŽ

Utorak uz umjerenu naoblaku veći dio dana, a zatim popodne nailazak fronte uz oborine koje će na Kvarneru biti u obliku slabe do umjerene kiše, lokalno i pljuska dok će u gorju kišu brzo zamijeniti susnježica i snijeg prvo u područjima iznad 1000 m.n.v., a kasnije i niže do 500 m.n.v.. Ukupno bi na Kvarneru moglo pasti 1 – 10 mm, na krajnjem istoku lokalno do 40 mm, a u Gorskom kotaru 1 – 12 cm snijega, osobito po vrhovima planina na jugoistoku. Puhat će umjereno i jako jugo i jugozapadnjak, popodne i zapadnjak, a zatim okretanje na buru koja će na Kvarneru puhati umjereno i jako, na istoku i s olujnim udarima. Jutarnja temperatura na Kvarneru 13 – 18°C, a u Gorskom kotaru 11 – 16°C. Tijekom dana na Kvarneru 16 – 21°C, a u Gorskom kotaru 13 – 18°C. Popodne uz nailazak fronte osjetan pad temperature za 10 – 14°C!

Srijeda pretežno vedra uz povremenu umjerenu naoblaku, a nije isključena ni kratkotrajna lokalna kiša, a u gorju pljusak snijega. Puhat će slaba i umjerena bura i sjeverac, ujutro i popodne lokalno i jaka s olujnim udarima dok u Gorskom kotaru slab do umjeren sjeveroistočnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 6 – 11°C, a u Gorskom kotaru od -3 do 2°C. Tijekom dana na Kvarneru 10 – 15°C, a u Gorskom kotaru 6 – 11°C.

Četvrtak uz umjerenu naoblaku veći dio dana, a sredinom dana je moguća i kratkotrajna povremena kiša, u višem gorju i malo snijega, no bez značajnih količina oborina. Bura u prvom dijelu dana slaba do umjerena, zatim okretanje na umjeren sjeverac, a navečer ponovno umjerena, lokalno i jaka bura, a u Velebitskom kanalu i s olujnim udarima. U Gorskom kotaru slab, povremeno i umjeren sjeveroistočnjak i sjeverac. Jutarnja temperatura na Kvarneru 6 – 11°C, lokalno u zaleđu do 3°C, a u Gorskom kotaru od -2 do 3°C. Tijekom dana na Kvarneru 11 – 16°C, a u Gorskom kotaru 6 – 11°C.

Petak pretežno vedro. Na Kvarneru i dalje uz buru, a u gorju slab sjeveroistočnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 6 – 11°C, lokalno do 2°C, a u Gorskom kotaru od -1 do 4°C. Tijekom dana na Kvarneru 11 – 16°C, a u Gorskom kotaru 6 – 11°C.

Subota slična četvrtku, lokalno su moguće slabe oborine. I dalje će puhati bura i sjeveroistočnjak. A temperaturno slično kao i prethodnih dana.

Nedjelja uz više sunca te i dalje buru, a temperaturno slično kao i prethodnih dana.

Komentari