SSSH daje podršku globalnom prosvjedu za klimu uz poruku “na mrtvom planetu nema radnih mjesta”!

177
Foto/Facebook

Uz poruku “Na mrtvom planetu nema radnih mjesta – SSSH traži klimatsku akciju i pravednu tranziciju!” Savez samostalnih sindikata Hrvatske podržao je Globalni prosvjed za klimu koji će se, u organizaciji Inicijative mladih “Fridays for Future Croatia” i Zelene akcije, održati sutra, 20. rujna, u 18 sati na Europskom trgu u Zagrebu, odakle će se ići na Markov trg.

prosvjed klima
Foto/Instagram

Prosvjedi će se istog dana u isto vrijeme održati u Rijeci, Osijeku i Splitu.

Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) podržava prosvjede i klimatske akcije, a time i hrvatsku učeničku inicijativu i organizatore prosvjeda u Hrvatskoj, kako bi se izvršio pritisak na nacionalne i svjetske lidere, te donijela hitna rješenja za klimatsku krizu. Šefovi vlada na klimatskom samitu Ujedinjenih naroda u New Yorku moraju donijeti konkretne mjere te ispuniti obećanja i obveze preuzete Pariškim sporazumom.

SSSH podržava učenike u njihovom pozivu na ispunjavanje obveza iz Pariškog sporazuma koje obvezuju na ograničavanje porasta temperature daleko ispod dva stupnja (uz poziv da se ulože veći napori ka postizanju ograničenja od 1,5 stupnjeva) ostvarivanjem pravedne tranzicije prema zelenoj ekonomiji i društvu. 

SSSH se, kao dio europskoga i međunarodnoga sindikalnog pokreta, godinama zalaže za nisko-ugljičnu ekonomiju i društvo, te traži ispunjenje obveze „pravedne tranzicije“ – prelaska na ugljično-neutralno gospodarstvo na način koji je pravedan prema radnicima zaposlenima u industrijama koje će se morati transformirati, koji će biti nerazmjerno pogođeni posljedicama klimatskih promjena, jer će izgubiti radna mjesta.

Na mrtvom planetu nema radnih mjesta i zato SSSH podržava globalne klimatske prosvjede. Tražimo donošenje strategije pravedne tranzicije, kao i osnivanje posebnih fondova za osposobljavanje, prekvalificiranje i socijalnu zaštitu radnika, kao i investicijski plan za transformaciju europske ekonomije, koja će istodobno biti u stanju osigurati kvalitetna radna mjesta. Ove je elemente potrebno ugraditi i u Nacionalnu razvojnu strategiju RH do 2030. koja je u procesu izrade. Klimatska katastrofa još se uvijek može spriječiti, no potrebna nam je promjena sustava i hitna akcija. Borba za ambiciozne akcije i mjere za klimatske promjene borba je za ljude i planet ispred profita!, priopćili su iz SSSH.

“Čestitam svim mladim ljudima koji su pokrenuli ovu akciju za naš planet! SSSH podupire njihove zahtjeve za hitnim i ambicioznijim mjerama za rješenje klimatske krize. Naša je obveza osigurati budućim generacijama planet na kojem će moći živjeti i raditi u dostojanstvu. Pozivam naše članice i članove, kao i radnike i građane da se pridruže ovoj borbi za naš planet i za socijalnu pravdu. Klimatske promjene zahtijevaju drukčiju industrijsku revoluciju, a pravedna tranzicija je jedini način da osiguramo da se taj proces ne odvije na štetu radnika već u korist svih ljudi. Političari moraju prijeći s riječi na djela – samo zajedno ih možemo natjerati da to i učine! Mladi, ne dopustite da vas cinizam i skepticizam političkih „elita“ obeshrabri. Ovo je naša zadnja šansa – samo zajedno možemo pobijediti, zajedno smo jači!”, rekao je Mladen Novosel, predsjednik SSSH.

 

Komentari