SPIVH i USVPRH: Vozači autobusa obustavljaju rad 23. kolovoza!

85
Foto/Facebook USVPRH
Udruga sindikata vozača i prometnih radnika Hrvatske (USVPRH) i Sindikat prometa i veza Hrvatske (SPIVH) uputili su predsjedniku Vlade RH Andreju Plenković i ministarstvima pismo u kojem najavljuju djelomičnu obustavu rada 23. kolovoza 2019. godine.
Ovo nije njihovo prvo obraćanje premijeru i ministrima. Već su tražili uređenje tržišta u javno linijskom prijevozu putnika autobusima sukladno uredbi EU, Zakonu o prijevozu u cestovnom prometu i Pravilniku o obavljanju javno linijskog prijevoza putnika u cestovnom prometu kao i izmjenu Kaznenog zakona RH da vozači autobusa dobiju status službene osobe zbog stalnih prijetnji i fizičkih napada na njih.
Sadržaj pisma prenosimo u cijelosti. 
Dana 19.07.2019. godine ova dva sindikata koja djeluju u 26 tvrtki sa 7 000 zaposlenika u javno linijskom prijevozu putnika autobusima od Vukovara, Varaždina, Umaga pa sve do Dubrovnika obratili su se Vama i Vašim ministrima, ministru mora, prometa i infrastrukture Olegu Butkoviću, ministru gospodarstva Damiru Horvatu, ministru financija Zdravku Mariću, ministrici obrazovanja Blaženki Divjak, u dva pisma sa konkretnim zahtjevima. U prvom pismu za uređenje tržišta u javno linijskom prijevozu putnika autobusima, sukladno uredbi EU, Zakonu o prijevozu u cestovnom prometu i Pravilniku o obavljanju javno linijskog prijevoza putnika u cestovnom prometu ( koji je prošao e-savjetovanje ). U drugom pismu u kojem tražimo izmjene Kaznenog zakona RH da vozači autobusa dobiju status službene osobe zbog stalnih prijetnji i fizičkih napada na njih.

SRAMOTA. Niti na jedno pismo nismo dobili nikakav povratni odgovor, ignorirali ste nas i naše članove te 7 000 zaposlenika koji svaki dan obavljaju uredno svoj posao. Zbog svega toga najavljujemo  djelomičnu obustavu rada 23. kolovoza 2019. na svim linijama prijevoza putnika, u gradskom, županijskom i međužupanijskom prijevozu u cijeloj RH. U slučaju da nas i tada ignorirate krećemo sa generalnim štrajkom početkom školske nastave dana 09. rujna 2019.
Vaše ignoriranje nas 7 000 radnika će dovesti do kolapsa cijeloga sustava prijevoza putnika, radnika, učenika osnovnih i srednjih škola te studenata. Na taj način Vi i Vaši ministri ste pokazali što mislite o hrvatskome radniku prije svega vozaču autobusa koji radi vrlo odgovoran posao, ponizili ste nas i naše zanimanje. 

Vi i Vaši ministri niste odgovorili niti na jedno pitanje zašto je Hrvatska vlada ostavila na milost i nemilost Hrvatske javno linijske prijevoznike putnika autobusima neuređenom tržištu bez ikakve zaštite, a zaštitila HŽ Putnički prijevoz i Jadroliniju i sve domaće prijevoznike u linijskom pomorskom prijevozu putnika, sa koncesijama i milijunskim subvencijama.
Također gospodine Predsjedniče vlade RH zašto ste zaštitili kapetane brodova, mornare, strojovođe, konduktere u vlakovima, a DISKRIMIRALI vozače autobusa i automehaničare koji su i deficitarna zanimanja. Zašto šutite kod svakodnevnog premlaćivanja i fizičkog zlostavljanja  vozača autobusa ( svježi primjer od 07.08.2019. godine vozač „ Promet“ Split ).

Niste odgovorili ni zašto su države EU u okruženju uredile javno linijski prijevoz putnika autobusima sukladno uredbi EU i pozitivnim propisima. Kako na nijedno od navedenih pitanja niste niti želite odgovoriti niti Vi niti Vaši ministri nama nije ništa drugo preostalo nego da 23. kolovoza 2019. najavljujemo djelomičnu obustavu rada na svim linijama u cijeloj RH. Naš rad se odvija na cesti i na cesti ćemo tražiti svoja prava.

Smatramo da jedino na takav način možemo doći do naših prava, pravo da ne budemo diskrimirani, pravo na poštenu i dostojnu plaću, pravo na granski kolektivni ugovor, pravo na status vozača autobusa kao službene osobe, pravo na jednakost, pravo da se ne iseljavamo iz RH.Nadamo se da ćete ovaj puta ozbiljnije shvatiti naše zahtjeve, inače će te Vi biti odgovorni za štete koje će se počiniti“, navode u pismu koje potpisuju predsjednik USVPRH Anto Jelić i predsjednik SPIVH Stjepan Lisičak.

Komentari