Španjolska u izvanrednom stanju do svibnja – Katalonija zatvorena

  29

  Španjolska će biti u izvanrednom stanju do početka svibnja, pružajući regijama potporu u donošenju mjera policijskog sata i ograničavanju putovanja radi pokušaja suzbijanja zaraze COVID-19. Španjolska je jedno od najgorih europskih žarišta COVID-19 s više od 3 milijuna infekcija.

  Njezin odgovor na pandemiju često je otežan političkim prepirkama, ali vlada je ovaj put uspjela prikupiti dovoljno glasova da parlament podnese produljenje početne dvotjedne uredbe do 9. svibnja. Neki su se, pak, brinuli zbog posljedica u zemlji koja već trpi svoju najgoru recesiju od građanskog rata krajem 1930-ih.

  “Čini mi se previše, ljudi to ne mogu podnijeti”, rekla je stanovnica Madrida Angela Suarez, kuharica kojoj je već smanjeno radno vrijeme zbog krize. “Ne znamo što učiniti. I plaćamo stanarinu, račune, razmišljamo, što učiniti? ” Vlada je priopćila da su izvanredno stanje i ograničenja mobilnosti s kojima dolazi diljem Španjolske neizbježni. “Svjesni smo da su građani umorni nakon višemjesečnog napora i odricanja, da nisu u stanju činiti ono što su radili prije, da zagrle ljude, našu obitelj i prijatelje”, rekao je ministar zdravstva Salvador Illa parlamentu. “Ali nije vrijeme za opuštanje mjera, pred nama su vrlo teški tjedni i mjeseci.”

  To, međutim, neće biti kraj neizvjesnosti za mnoge Španjolce, jer vlada prepušta svakoj regiji da sama odlučuje o svojim mjerama, stvarajući niz ograničenja u cijeloj zemlji. Iako Madrid samo želi zabraniti putovanje izvan svog teritorija tijekom praznika, Katalonija se u četvrtak pridružila sve većem broju regija koje zabranjuju ulazak i izlazak s njihovog teritorija najmanje 15 dana. Katalonski dužnosnici rekli su da su nove mjere, koje također uključuju zatvaranje kina i kazališta te produženje mjere zatvaranja barova i restorana, nužne kako bi se osiguralo da se bolnice mogu funkcionirati. “Naš se zdravstveni sustav ne može nositi s ovom razinom stresa. Ne može potrajati puno više”, rekao je šef katalonskog zdravstva Alba Verges.

  Tijekom vikenda stanovnicima Katalonije također će biti zabranjeno napuštanje svoje općine. Budući da je Božić na pomolu, neki se u Madridu brinu da neće moći biti sa svojim voljenima. “Pa, meni će praznici biti jako tužni, imam djecu koja žive u Sjedinjenim Američkim Državama i ne mogu doći”, rekla je Pilar, umirovljenica.

  Izvor: Reuters

  Komentari