SpaceX ide na povijesno putovanje u svemir

29

Unatoč početnom skepticizmu, SpaceX Elona Muska probit će sva očekivanja. Naime, u srijedu će 2 astronauta otići put svemira s američkog tla, gdje će ostati minimalno 2 mjeseca. SpaceX konačno je dobio zeleno svjetlo za lansiranje usprkos višemjesečnoj karanteni uvedenoj zbog epidemije koronavirusa. U srijedu u 16:33, odnosno 22:33 prema našem vremenu, kapsula SpaceX Falcon 9 trebala bi poletjeti iz Launch Pad 39A s kapsulom Crew Dragon. U kapsuli će se nalaziti dvoje veterana svemirskih putnika: 49-godišnji Robert Behnken i 53-godišnji Douglas Hurley. Devetnaest sati kasnije sletjet će na ISS gdje će ih dočekati dva Rusa, Anatolij Ivašin i Ivan Vagner te Amerikanac Christopher Cassidy.  Ako zakasne ili urane, astronauti neće moći uhvatiti ISS koji prolazi iznad Zemlje brzinom od 27 000 kilometara na sat. To će biti prvi puta da će ljudi napustiti planet i doći do nižih orbita Zemlje u posljednjih 9 godina.

Američki predsjednik Donald Trump bit će jedan od svjedoka lansiranja u svemirskom centru Kennedy na Floridi. S te lansirne rampe lansirana je i misija Apollo 11, koja je prevezla ljude na Mjesec, a s nje je lansiran i prvi Space Shuttle Columbia. NASA-in komercijalni program namijenjen razvoju privatne svemirske letjelice za prijevoz američkih astronauta u svemir započeo je još pod Barackom Obamom, no njegov nasljednik to vidi kao simbol svoje strategije za potvrdom američke dominacije u svemiru. Naredio je i da se NASA vrati na Mjesec 2024. godine.

NASA-ini astronauti nisu koristili niti jednu novu svemirsku letjelicu posljednjih 39 godina. Posljednji novi dizajn NASA-ine svemirske letjelice bio je Space Shuttle Columbia, koji je lansiran 12. travnja 1981. godine. Posljednja svemirska letjelica koja je bila u svemiru, Atlantis, sletjela je 21. srpnja 2011. Nakon toga astronauti NASA-e  otputovali su na ISS na ruskoj raketi Soyuz iz Kazahstana u partnerstvu koje je preživjelo političke tenzije između Washingtona i Moskve. No, sada je NASA povjerila dvjema privatnim tvrtkama – zrakoplovnom gigantu Boeingu i SpaceX-u zadatak dizajniranja i izrade kapsule koja će zamijeniti shuttlove. NASA je 2011. godine SpaceX-u dodijelila više od 3 milijarde američkih dolara za izgradnju svemirske letjelice.

Komentari