Snježni kaos u Austriji, lavine odnijele 13 života, u Hrvatskoj snijeg pada u Dalmaciji i Lici

48
Austrija je na nogama, nezapamćene količine snijega stvaraju velike probleme u prometu, a brojna skijališta odsječena su od svijeta. Lavine su odnijele već 13 života. Sve raspoložive službe danonoćno rade na čišćenju i uklanjanju snijega, no prognoza nije ohrabrujuća. Opasnost od lavina je u nekim dijelovima na najvišem, petom stupnju. Službama dodatno otežavaju skijaši izlaze s označenih staza i vozači koji ne poštuju zatvorene ceste. Obilan snijeg prijeti s krovova
Centralna služba za meteorologiju i geodinamiku ( ZAMG) je drugi put unutar četiri dana proglasila najveći stupanj opasnosti od snježnih oluja, te se očekuje kako će na Alpama napadati novih šezdesetak centimetara snijega, što predstavlja i novu opasnost od lavina s obzirom na to da se snijeg ne uspijeva stabilizirati. 

Snijeg povremeno pada u Lici i Dalmaciji. Noćas je pao u Dalmaciji, na obalnim planinama Kozjaku, Mosoru, Omiškoj Dinari, Biokovu. Zabijelilo se Dugopolje, zasniježilo je na Klisu, u Omišu, na Braču.. Susnježica pada u Žrnovnici i višim područjima Solina, a zabijelilo je i u Dubravi te Sitnom Gornjem. Prema prognozama, najveća količina oborina očekuje se tijekom noći. U Zagori se očekuje da će ponegdje pasti i 10 centimetara snijega, a pahulje se očekuju i uz obalu te na otocima.
Zbog niskih temperatura moguća je poledica, posebice na mostovima i nadvožnjacima. Magla mjestimice smanjuje vidljivost na cestama u unutrašnjosti, a ima je i na autocesti A6 Zagreb-Rijeka između tunela Tuhobić i Sleme, poručuju iz HAK-a. Vozačima savjetuju da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, održavaju sigurnosni razmak između vozila i na put ne kreću bez zimske opreme.

Komentari