Senior cohousing – zaboravite na staračke domove, nađite si cimere!

513

Domovi za njegu su jedina prava opcija za starije osobe, umirovljene starije osobe koje više ne mogu živjeti same, ali također nemaju obitelj u blizini koja ih može primiti u svoje kućanstvo. Unatoč činjenici da je to uobičajena opcija, nitko se ne voli suočiti s odlukom hoće li ili ne premjestiti sebe (ili svoje roditelje!) u potencijalno usamljeni, neprikladni dom za njegu. To je ono što čini ovu novu evoluciju u zajedničkom stanovanju starijih osoba, Senior Cohousing, izvrsnom alternativom!

Ova jedinstvena vrsta skrbi za starije osobe je upravo ono što zvuči. Namjera cohousing zajednice je osigurati da svaki član ima privatnost i vlastiti prostor. Svaki član zajednice ima svoj vlastiti stan ili kuću, a svi imaju pristup zajedničkim prostorima. To znači da bi svaki stanar koji žive u cohousing zajednici imao svoj privatni prostor dok bi živio u blizini prijatelja koji dijele više javnih prostora poput blagovaonice, knjižnice, kina, fitness centra, vrta i još mnogo toga.

Ovo je prekrasna prilika za svakoga tko traži udobniju opciju za stanovanje za starije osobe, jednu s pravom zajednicom i boljom kvalitetom života. Domovi za njegu mogu biti nevjerojatno depresivni za mnoge ljude. Pogotovo zato što je to krajnje odredište za mnoge starije osobe. Usamljenost, izoliranost i druge negativne emocije često su povezane s domovima za njegu, što dovodi do loše kvalitete života. Kohousing prilika pruža mnoge od pogodnosti doma, ali bez negativnih konotacija.

Prednosti cohousinga u odnosu na domove za njegu

I starački domovi i cohousing imaju svoje za i protiv. Važno je uzeti u obzir sve pozitivne i negativne strane prije donošenja odluke o korištenju bilo koje od njih. Svaka osoba ima jedinstvene potrebe i zahtjeve, od kojih su neke prikladnije za jednu vrstu smještaja u odnosu na drugu. Potrebno je sve istražiti, razumjeti vaše mogućnosti, i imati na umu osnovne pro i kontra! Evo nekoliko aspekata koje treba razmotriti:

1. Zajednica

Fora stvar i kod staračkih domova i cohousinga je da pružaju zajednicu i događaje za stanovnike da uživaju. Socijalne mogućnosti su uobičajene za staračke domove i cohousing. Ono što cohousing čini možda malo prihvatljivijim, međutim, je da starije osobe mogu lako imati svoje osobne prijatelje u blizini, a ne dvoranu punu stranaca.

2. Privatnost

Dok obje opcije nude privatnu rezidenciju, viši cohousing ima malo više privatnosti. To je zato što se stanovnici ne nalaze u tako skučenim (uvjetno rečeno) prostorima. Možete imati vlastitu kuću ili stan, dok domovi za njegu imaju tendenciju da nude manje sobe mnogo bliže zajedno.

3. Troškovi i njega

Jedan od velikih nedostataka staračkih domova je popriličan trošak koji ide uz njih. Domovi za starije i nemoćne osobe obično su ustanove s punim radnim vremenom s dobro obučenim osobljem i mnogo skrbi. Međutim, sve to košta. Cohousing, za one kojima odgovara, ipak se nalazi na jeftinijoj strani jer mnogi stanovnici dijele, odnosno imaju mogućnost dijeliti resurse.

Po pitanju njege, starački domovi su u očitoj prednosti zbog obrazovanog i stručnog osoblja te kontinuirane njege. Ovakva vrsta skrbi u cohousing zajednici je ipak ograničena. No ako zdravstveno stanje stanara to dopušta i u cohousing zajednici je moguće organizirati posjete liječnika, medicinskih sestara, fizioterapeuta i sl.

Zaključak

Senior cohousing možda nije za svakoga, ali je svakako divna prilika za mnoge starije osobe. Pogotovo ako imaju otpor prema ideji staračkog doma koji često vodi vrlo usamljenom životu. Senior cohousing omogućuje starijim osobama da zadrže određenu kontrolu nad onim što rade, postavljaju svoje rasporede i održavaju vlastita prijateljstva. Ova je opcija definitivno savršena za one starije osobe koje ne trebaju stalnu brigu!

 

Komentari