“Sarkozy-Kadhafi.Novčanice i bombe” – strip koji provocira!

20

Strip od 240 stranica pod nazivom “Sarkozy-Kadhafi.Novčanice i bombe” zajedničko je ostvarenje petorice novinara koji su od početka “slučaja” detaljno istraživali činjenice, anketirajući na Starom kontinentu kao i u Arifci.

Fabrice Arfi iz poznatog, angažiranog pariškog web magazina “Mediapart,” Benoît Collombert i Elodie Guéguen zaposleni u Radio France, kao i dvojica “nezavisnih” kolega Michel Despartx i Geoffrey Le Guilcher, ujedinilli su podatke i svjedočenja mnoštva izravnih sudionika afere zbog koje se vodi jednogodišnja sudska istraga protiv bivšeg predsjednika Francuske!

sarkozy-kadhafi-intro1
Benoît Collombert, Geoffrey Le Guilcher, Thierry Chavant

Državni skandal sa dva kontinenta koji podrazumijeva zavjere, političke i nuklearne interese, financiranje prve predsjedničke kampanje Nicolasa Sarkozyja, uz mnoštvo operacija dezinformiranja i neobjašnjivih smrti.

sarkozy-kadhafi-billets
“Sarkozy-Kadhafi.Novčanice i bombe”

Strip nije fikcija nego politički dokument koji ima sve osobine policijske TV serije! U središtu je predsjednički kandidat koji želi pobijediti pod bilo koju cijenu, okružen ljudima iz sjene, zavjerama, manipuliranjima, tajnim agentima, torbama punim novčanicama i neobjašnjivim nestancima! Ne izostaje niti istinski rat, okončan smrću libijskog diktatora i supruga Mostarke Sofije Farkaš, poznatije kao Safia Kadhafi. Čest gost u Parizu, nepredvidivi, africki “vođa” u grob je ponio velike i kompromitirajuce tajne!

Odjek priče i akcije

Priča započinje ratnim scenama iz 2011 godine, nestankonm Kadhafija nakon napada galskih aviona na njegov konvoj. Počevši od nasilničke epizode, autori slijede tragove veza koje je imao sa galskim predsjednikom. Dva državnika započela su bliske veze prije 2007. godine, a strip ispituje rezultate mnogih svjedočenja kao i posebnih izvora, koje su uporni i vješti novinari pomno i precizno zabilježili. Priča donosi slijed politickog i osobnog financiranja i porijeklo različitih utjecaja na geopolitičkoj ljestvici. Rezultat je više nego rječit dok je naracija logična a likovi stvarni i znalački predstavljeni. Događaji se precizno povezuju i ostvaruju na upečatljiv način.

“Sarkozy-Kadhafi.Novčanice i bombe”

Fabrice Arfi koji je od početaka afere pisao o sadržaju , već je objasnio slučaj i njegove uloge uz pomoc Karla Lostea, dosijeom “Sa vođinim komplimentima”. Za tek objavljeni dokumentarni roman, povezao se sa crtačem Thierryjem Chavantom koji je savršeno oslikao francusko-libijsku aferu, koja često mijenja pravac jer se radi o političkoj moći i neobjašnjivim, sumnjivim smrtima.

“Sarkozy-Kadhafi.Novčanice i bombe”

Novinari su znalački spojili dugogodišnja, osobna istraživanja, ankete i svjedočenja, koja su postala hrabar, ambiciozan, oštar strip, pravi vizualni odjek priče i akcije! Narandžasti “emoji” je pripovjedač i medijator između čitatelja i pozadine istraživanja. Iznenađuje i reprodukcija dokaza, objavljena na kraju stripa jer se radi o neviđenoj hrabrosti i smjelosti novinara-istrazivača.

Djelo je objavljeno u 25 000 primjeraka kod pariškog izdavača Delcourta, po cijeni od 24,5 eura.

Džana Mujadžić

Komentari