Sardinijska polja uništena nakon što su ih poharali skakavci

24

Građanima Sardinije usred globalne pandemije stigao je roj skakavaca. “Kada su skakavci stigli sredinom svibnja, moj kupus je bio mali, još nije bilo vrijeme berbe, svi su još bili u polju. Tada je prošao roj skakavaca, počeo jesti svo lišće, ostavljajući samo stabljiku. Umjesto da udijelim urod njima, radije sam ga pokupio unaprijed i donirao u dobrotvorne svrhe za ljude u potrebi.”

Giovanni je poljoprivrednik iz Bolotane, malog grada na središnjoj Sardiniji. Njegova i još 200 farmi pogođene su rojem marokanskih skakavaca koji od travnja pustoše dolinu Tirsoa. Ovi insekti uništili su polja, pašnjake, travnjake i napali kuće i vrtove. Rojevi iste vrste već su u ljeto 2019. godine napravili štetu na površini od oko 2.000 hektara. “Skakavci se hrane dijelom biljaka bogatih proteinima, tako da jednom kada roj skakavaca uđe u polje, njima ne preostaje ništa”, kaže Alessandro, mladi lokalni ovčar. Kosio je svoje travnjake kako bi držao skakavce podalje, ali ostao je još poneki. “Vidim kako galebovi lutaju mojom zemljom. Oni dolaze ovamo da traže skakavce i da, nađu ih dosta.”

afaa9911bca244a2b4e0c2d2748d7dd7

Drugog pastira, Riccarda, zadesila je slična sudbina i bio je prisiljen kupiti bale sijena iz kopnene Italije kako bi nahranio svoje stado. “Također smo trebali staviti mrežu na dimnjak kako bismo spriječili skakavce da uđu u kuću”, objasnio je.

Napadi skakavaca nisu nešto novo za otočane. “Građani Sardinije su se uvijek borili protiv njih, na bilo koji način – arsenom u ranim 1900-ima, s paljbenicima 1930-ih”, objašnjava Roberto Pantaleoni, entomolog sa Sveučilišta u Sassariju. Ubrzo nakon Drugog svjetskog rata, velika invazija skakavaca zahtijevala je intervenciju cijelog stanovništva i vojske. Da bi obuzdali zarazu, otočani su uveli malu bubu koja se hrani jajima skakavaca. “Oko 20 000 buba sakupljeno je u kontinentalnoj Italiji, a zatim je prevezeno ovdje”, objašnjava Pantaleoni. Od 1940-ih, invazije su se postupno smanjivale – dijelom zahvaljujući poljoprivrednoj mehanizaciji. Povećanje obrađene zemlje značilo je manje prostora za širenje skakavaca, koji polažu jaja u tlo. Međutim, posljednjih godina, s progresivnom depopulacijom sela u unutrašnjosti Sardinije, trend se okrenuo, a skakavci su se vratili.

Ignazio Floris, entomolog sa Sveučilišta u Sassariju, proučavao je infestaciju skakavaca koja se dogodila u posljednje dvije godine. Kaže da osim depopulacije, ključnu ulogu igraju klimatski trendovi i rastuće temperature. “Posljednjih godina na proljeće i ljeto vidjeli smo bizarne i posebno suhe vremenske uvjete na Sardiniji, a to je sigurno jedan od predisponirajućih čimbenika koji su pogodovali ovom fenomenu. Ove godine su napadnuta područja mapirana što je dobar preduvjet za pravovremenu intervenciju u sljedećoj godini.” Italija nije sama u svojoj situaciji. Ove godine su rojevi skakavaca, potaknuti klimatskim promjenama, bili od Pakistana do Kenije. Stručnjaci predviđaju da bi bez međunarodnog napora rojevi skakavaca mogli postati redovita pojava, što će potaknuti nestašicu hrane širom svijeta.

Izvor: News EU

Komentari