Ružičasti biser od 8.000 godina, najstariji otkriveni, ikada predstavljen u Abu Dabiju

30

Arheolozi su otkrili ružičasti biser u sobi drevne građevine koja je iskopana na otoku Marawah, kraj obale Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Maleno, ali vrijedno otkriće otkriveno je na arheološkom nalazištu uz obalu Abu Dabija i uskoro će biti izloženo javnosti: biser star 8000 godina za koji se vjeruje da je najstariji ikada pronađen.

CNN je izvijestio da je drevni biser otkriven na nalazištu na otoku Marawah, nedaleko od Abu Dabija. Arheolozi su pronašli neprocjenjivi komad blaga u sobi građevine koju su iskopavali na otoku. Utvrdili su da je biser nastao negdje između 5800 B.C. i 5600 B.C. putem datiranja radiokarbona.

“Prisutnost bisera na arheološkim nalazištima dokaz je da je trgovina biserom postojala barem još od doba neolitika”, rekao je Abdulla Khalfan al-Kaabi, direktor Odjela za arheološka istraživanja pri Odjelu za turizam i kulturu Ujedinjenih Arapskih Emirata (DCT).

Otkrivanje drevnog bisera ne samo da dokazuje dugovječnost trgovine biserom, već se ujedno usklađuje s povijesnim zapisima koji sugeriraju da je Abu Dabi bio poznato središte trgovanja robom u 16. stoljeću.

Prema priopćenju za javnost DCT-a, venecijanski trgovac draguljima  Gasparo Balbi putovao je regijom u to vrijeme i spomenuo otoke kraj obalnih obala tog područja kao primarni izvor prodaje i kupovine bisera.

“Biser u Abu Dabiju je zapanjujuće otkriće, svjedočanstvo o drevnom podrijetlu naše povezanosti s morem”, rekao je predsjednik DCT-a Mohamed Khalifa Al Mubarak. “Otkrivanjem najstarijeg bisera na svijetu u Abu Dabiju jasno se vidi da toliko mnogo naše nedavne ekonomske i kulturne povijesti ima duboke korijene koji sežu sve do zore prapovijesti.”

Komentari