Rusija se nalazi u izvanrednom stanju nakon što je 20.000 tona dizela procurilo u rijeku

71

Rusija je u četvrtak pojačala napore za čišćenje zbog većeg izlijevanja goriva za koji ekolozi kažu da je najgora takva nesreća na Arktiku. Rezervoar s dizelom srušio se u petak u elektrani izvan sjevernog sibirskog grada Norilsk, ispuštajući 15.000 tona goriva u rijeku i 6.000 tona u tlo, navodi ruska državna ekološka organizacija. Predsjednik Vladimir Putin naredio je izvanredno stanje. Cijela Rusija se nosi s ovom katastrofom katastrofom.

U srijedu je bijesno kritizirao kašnjenje u reagiranju na čišćenje, dok Norilsk Nickel, metalni div koji posjeduje urušeni rezervoar goriva preko podružnice, inzistira na tome da se odmah o tome obavijestio odgovarajuće agencije. Greenpeace Rusija rekao je da je nesreća “prva nesreća takvog razmjera na Arktiku” i usporediva s katastrofom Exxon Valdez kraj obala Aljaske 1989. godine. Ruski istražni odbor rekao je da je nadzornik elektrana pritvoren i da će mu uskoro biti na teret jer je prekršio 3 zakona za zagađenje okoliša i kršenje sigurnosti. Nisu date informacije o mogućim optužbama protiv zaposlenika.

Pojačanja su stigla na udaljeno mjesto u četvrtak, rekao je Andrei Malov, glasnogovornik ruske službe spašavanja, koja čisti vode i pozvana je tijekom vikenda. “Prije toga nije bilo takvih izlijevanja na Arktiku”, rekao je on za AFP. “Treba ga prikupiti vrlo brzo jer se gorivo otapa u vodi.” Rijeka Ambarnaya, koja je pogođena izlijevanjem, ulijeva se u jezero Pyasino, glavno vodno tijelo i izvor rijeke Pyasina koja je od vitalnog značaja za cijeli poluotok Taimyr.

Glasnogovornik ruske agencije za ribarstvo Dmitrij Klokov rekao je da će obnova zagađenog vodnog sustava potrajati “desetljećima”. “Opseg ove katastrofe se podcjenjuje”, rekao je agenciji TASS i dodao da je većina goriva potonula na dno rijeke i već je stigla do jezera. Malov je rekao da je pomorska služba spašavanja postavila šest naftnih zavjesa u rijeci Ambarnaya kako bi spriječili da dizelsko gorivo ulazi u jezero i koristi posebne uređaje za uklanjanje goriva. Ali misiju čišćenja sprječava nedostatak cesta u tom području i vjetrovito vrijeme koje je već uzrokovalo da ledeni blokovi probiju barijere, puštajući više goriva prema jezeru i prisiljavajući ispitanike da ih ponovo postave, rekao je Malov. “To je močvarno područje, a sve se tamo može dostavljati samo na terenskim vozilima“, rekao je Malov, predviđajući da će prikupljeno gorivo morati ostati na licu mjesta do zime u posebnim spremnicima.

Tužitelji u regiji Krasnojarsk izjavili su da je izlijevanje također zagadilo 180.000 četvornih metara zemlje prije nego što je pogodilo rijeku. Norilsk Nickel rekao je da se nesreća možda dogodila jer se tlo ispod rezervoara za gorivo smanjilo dok se permafrost rastopio zbog klimatskih promjena. Stručnjak WWF-a Aleksej Knjižnikov rekao je da, iako klimatske promjene utječu na permafrost, nesreća se ne bi dogodila da tvrtka slijedi pravila. Prema ruskom zakonu, trebala bi postojati ugradbena struktura oko svakog rezervoara goriva koji bi zadržao većinu izlijevanja na gradilištu. “Mnogo krivnje snosi tvrtka“, dodao je. Teški teren natjerao je neke dužnosnike da sugeriraju da bi prikupljeno gorivo trebalo biti spaljeno na mjestu događaja, ali ruska šefica ekološke straže Svetlana Radionova u četvrtak je to isključila. “Neće biti izgaranja naftnih derivata”, navodi novinska agencija Interfax, obećavši da će se savjetovati sa znanstvenom zajednicom o najboljem načinu djelovanja.

Izvor: Science Alert

Komentari