Rumunjski liječnici na edukaciji u riječkom KBC-u

Riječki kardiolozi prenose svoja znanja kolegama iz Bukurešta

9

Na dvodnevnu edukaciju iz transkateterskog zatvaranja atrijskog septalnog defekta u Klinički bolnički centar Rijeka pristiglo je pet kardiologa iz Sveučilišne bolnice u Bukureštu.

Rumunjski tim liječnika predvođen je predstojnikom Klinike za kardiologiju prof. dr. Dragosom Vinereanuom, a edukaciji su pristustvovali i ostali liječnici Klinike – dr. Cristian Udrolu, dr. Vlad Vintila, dr. Claudiu Stoicescu i dr. Sorina.

Atrijski septalni defekt najčešća je prirođena greška koja se susreće kod odraslih. Simptomi poput velikog napora, pojačanog znojenja, nedostatka zraka i gušenja, uz osjećaj lupanja srca, obično su rijetki kod male djece, a nešto su češći kod djece školske dobi i odraslih. Kod ove prirođene srčane greške zapravo postoji komunikacija između lijeve i desne pretklijetke. Na pregradi, tj. septumu koji dijeli desni i lijevi atrij, nalazi se manji otvor kroz koji prolazi krv iz lijevog u desni atrij.

Tijekom prvog dana posjeta pedijatrijski kardiolog prim. mr. sc. Neven Čače održao je tri predavanja o glavnim karaktreristikama zatvaranja atrijskog septalnog defekta kod djece i odraslih, tehnikama u zatvaranju kompliciranih slučajeva, kao i o mogućim komplikacijama. Tog su dana rumunjski kardiolozi vježbali i postavljanje okludera na modelima.

Drugog dana posjeta u Cath labu Zavoda za kardiologiju Klinike za internu medicinu KBC-a Rijeka gosti iz Rumunjske prisustvovali su perkutanom zatvaranju defekata atrijskog septuma u troje pacijenata. Multidisciplinardni tip riječke bolnice sastojao se od prim. Nevena Čače, dr. Aleksandra Ovuka, dr. Ivana Smoljana, dr. Gorana Pavelića, ing. Borisa Baraca, bacc. med. techn. Verice Silić i bacc. med. techn. Maje Španjol.

Svatko se iz svojeg područja potrudio, na najbolji mogući način, objasniti rumunjskim kolegama pojedinosti izvođenja zahvata.

 

Komentari