Roman Roberta Perišića objavljen u Francuskoj

18
Galska izdavačka kuća “Gaïa” nedavno je objavila nadahnuti, visokokvalitetni roman “Područje bez signala” koji je prevela Chloé Billan, pod nazivom “Les turbines de Titanic”!
Zagrebački književnik i novinar Robert Perišić , rođen u Splitu 1969. godine, preveden je u cijeloj Europi i u SAD-u. Njegova priča plijeni posebnim humorom i inteligentnom ironijom, a prati Olega i Nikolu koji odlaze u mali bosanskohercegovački gradić N. pokrenuti tvorničke turbine, po nalogu izvjesnog Pukovnika. Nastoje steći povjerenje veoma nepovjerljivog, lokalnog življa, sa mnogo cinizma prividno se mire sa samoupravljanjem – socijalističkim idealom bivše Jugoslavije! Ipak, sve je to bez velikog odjeka i smisla, poput pravljenja turbina za potonuli brod Titanic.
U dvoboju radničke sredine sa miljeom suvremenih financija, tvornica postaje unikatni umjetnički objekt. Iz rasprava niče političko-poetski roman, koji se ne ispušta lako iz ruku.
Smještena u Monfortu, izdavačka kuća Gaïa, utemeljena 1991. godine  nastojala je povesti čitatelje oko planete Zemlje/Gaja na grčkom/, zahvaljujući posebnim književnim ostvarenjima. Veliki i gotovo neizvedljiv program, zamijenila je suženijim i stvarnijim. Projekt se uobličio, produbio i centrirao pa su skandinavska te balkanska književnost postale specijalnost kuće, sa postojanjem francuskog i engleskog odjela.

Džana Mujadžić

Komentari