Robot Colossus i dron najbolji saveznici vatrogascima u gašenju strašnog požara u katedrali Notre Dame

49
PARIS, FRANCE - APRIL 16. (Photo by Aurelien Meunier/Getty Images)

Da bi odredili rizike i opasnosti ulaska u zapaljenu katedralu Notre Dame, pariški vatrogasci poslužili su se tehnikom: uputili su robota Colossusa u unutrašnjost drevne građevine. Daljinski upravljan i priključen na sigurnosnu traku, 160 centimetara visok aparat koji nalikuje na mali tenk, brzo je pokrenuo svoj vodeni top! Doslovno je “zalio” unutrašnjost katedrale, čija je temperatura odmah pala.

Colossus2

Colossus je već dvije godine u službi pariške vatrogasne brigade i često je u akciji. Težak 500 kilograma osam sati radi samostalno pa su mu povjerene brojne zadaće. Spašava ranjene i prikuplja različite video informacije, a može se uspinjati i stepenicama!

Poznatiji, manje spektakularan ali također veoma poduzetan i efikasan je i dron, koji još nema ime. Upotrijebljen je u sklopu dispozitiva odredjivanja štete i kontrole požara. Kamera koju posjeduje dozvolila je snimanje vanjskih poslijedica vatre, odmah dostavljenih u stožer protiv požara. Zahvaljujući njegovoj fotografskoj nadarenosti, vatrogasci su u detalje odredili osobna djelovanja i podizanje cijevi sa vodom na prava žarista, neodrediva ljudskom oku:

Ovaj način snimanja operacija bio je “pogled” spasilačkih ekipa na zemlji“, objasnio je Grégory Allione, predsjednik galske, nacionalne Federacije vatrogasaca.

Dva dana nakon požara skupljeno je više od milijardu eura za obnovu Notre Dame, a sve crkve Francuske dugo su zvonile u 18 sati i 50 minuta.

Iz Pariza Džana Mujadžić

Komentari