Rikon 2019 – Što nas sve čeka ovaj vikend!

79

Listopad u Rijeci znači vikend uživanja za ljubitelje fantastike, znanstvene fantastike, fantasy, horora i dostignuća u znanosti! Ovogodišnja, 22. konvencija fantastike Rikon održava će se na Filozofskom fakultetu u Rijeci ovaj vikend, od 4. do 6. listopada 2019. godine. Tema ovogodišnjeg Rikona je cyberpunk.

Predavanja

Među brojnim predavanjima koja možete provjeriti ovdje, izdvojili bismo definitivno predavanje Marka Fančovića o Moebiusu,  najvećem i najznačajnijem crtaču stripa čiji je dizajnerski rad na Alienu, Tronu i Blade Runneru obilježio način na koji promišljamo budućnost, a jedan njegov strip pokazao se ključnim jer su ga čitali i Ridley Scott, i William Gibson, Michael Swanwick, Bruce Sterling (tko zna koji je to ).

Za one nostalgičare, koji se rado sjete djetinjstva preporučamo predavanje Danijela Štrige: “He-Man i gospodari svemira” o ovoj nevjeroajtano popularnoj franšizi.

Kao i svake godine, Rikon ima čvrstu poveznicu fantasy i znanstvenog svijeta pa tako ove godine, u skladu s temom, o povezanosti cyberpunka i moderne medicine govori David Rajilić.

Cosplay

Da baš ne nabrajamo sve, a ima toga ove godine za nabrajati, pozivamo vas da dođete i poslušate od svega pomalo.

Osim predavanja svi posjetitelji će moći uživati u kvizovima, igrama i natjecanjima, radionicama i naravno cosplay programu. Ove godine organizatori su nagrade prilagodili za maksimalno zadovoljstvo cosplayera. Ukupnog pobjednika ili pobjednicu natjecanja, best in show, nagrađuju dvjema ulaznicama za Vienna Comic Con koji se održava krajem studenog. Ostale vrijedne nagrade u obliku bonova za materijale olakšat će vam planiranje i izradu budućih cosplay projekata, a Rikon partneri iz organizacije Tattoo Expo Rijeka River Ink Tattoo također će iznenaditi dobitnike zanimljivim nagradama.

Raspored događanja ovogodišnjeg Rikona provjerite ovdje, i što drugo reći nego vidimo se!

Rikon je konvencija fantastike koja se u Rijeci održava od 1997. godine u prvoj polovici listopada. Cilj konvencije je promoviranje fantastike u književnosti, filmskoj i likovnoj umjetnosti te upoznavanje i edukacija korisnika o temama vezanim ili bliskim poljima znanstvene fantastike, fantasyja, horora i najnovijih dostignuća u znanosti. Program konvencije se sastoji od predavanja iz raznih znanstvenih područja i popularne kulture, okruglih stolova, prezentacija knjiga i časopisa, literarnih i umjetničkih radionica, projekcija amaterskih filmova kao i igraonica strateških i društvenih igara. Posjetitelji su uglavnom mladi do 30 godina iz Hrvatske, Slovenije i Srbije, od kojih dio sudjeluje u realizaciji samog programa. Manifestacijom Rikon se objedinjuju kulturni, zabavni i znanstveni sadržaji te potiče mlade na konstruktivno druženje. Sadržajem konvencija promiče literarnu, filmsku, glazbenu i likovnu umjetnost te na atraktivan i publici pristupačan način predstavlja znanost i znanstvena dostignuća. Prezentiraju ih stručnjaci, ali i amateri – entuzijasti.

Komentari