Riječanima od 1. studenog poskupljuje centralno grijanje! U Facebook grupi “Protiv skupog Energa” nadaju se toploj zimi!

65

Ekstremno topli listopad ove je godine prolongirao sezonu “negrijanja” u Rijeci pa tako ko još nije ispunjen uvjet da tri večeri zaredom temperatura zraka u 21 sat bude 12 stupnjeva Celzijevih ili niža. Unatoč tome iz Energa je prošli tjedan priopćeno kako sve zgrade priključene na gradske toplane s grijanjem mogu započeti već sada, ukoliko njihovi stanari to žele.

Ovlašteni predstavnici zgrada mogu Energu dostaviti zahtjev i tražiti raniji ili kasniji početak grijanja, neovisno o vanjskim vremenskim uvjetima i odluci Energa o službenom početku sezone grijanja. Zahtjev za ranije ili kasnije uključenje Energu mogu uputiti isključivo ovlašteni predstavnici stanara. Ne mogu se uvažavati zahtjevi pojedinačnih stanara i njih će se uputiti da zahtjeve predaju svojem ovlaštenom predstavniku. Što se, pak, tiče zgrada s više ulaza, spojenih na istu podstanicu, one moraju imati natpolovičnu većinu ovlaštenih predstavnika za podnošenje zahtjeva.

Bitno je naglasiti da će centralno grijanje u Rijeci od 1. studenog biti skuplje za nešto više od 8% po kilovatsatu. Cijena isporučene toplinske energije u sustavu riječkih gradskih toplana od tog će datuma sa sadašnjih s 0,35 kuna po kilovatsatu (kWh) porasti na 0,3795 kuna po kilovatsatu bez PDV-a. S uključenim porezom na dodanu vrijednost cijena s 0,4375 kn/kWh narasti na 0,4743 kn/kWh. Poskupljenje se odnosi isključivo na takozvani promjenjivi dio računa za centralno grijanje, odnosno na isporučenu toplinsku energiju. Cijena fiksnog dijela računa, odnosno instalirane snage, neće se, barem zasad, mijenjati te ostaje na sadašnjih 18,50 kuna po kilovatu instalirane snage.

I jedna i druga stavka u budućnosti će vjerojatno još rasti, jer će već od 1. siječnja ponovno poskupjeti plin, pri čemu je HERA već odredila tarifne stavke za pojedine distributere. Energo će tako, od 1. siječnja do 31. ožujka 2021. godine prirodni plin u tarifnom modelu 1 naplaćivati po cijeni od 0,3118 kuna po kilovatsatu, a u tarifnom modelu 2 po cijeni od 0,3024 kune po kilovatsatu.

Od 1. travnja 2020., kada počinje plinska obračunska godina, na snazi će ponovno biti nove, zasad nepoznate cijene, a najveća je nepoznanica što očekuje korisnike prirodnog plina i posljedično centralnog grijanja u 2021. godini, kada će formiranje cijene plina biti potpuno liberalizirano, odnosno diktirat će ga tržište pa će se njim mijenjati i cijene centralnog grijanja.

Facebook nacija se digla na noge

Sretne vijesti za korisnike Energo centralnog grijanja. Prema prognozi Accuweathera zimu će obilježiti duga suha i topla razdoblja. 🙂🌞🌡️

Objavljuje Protiv skupog EnergaPetak, 18. listopada 2019.

U jeku najava poskupljenja formirana je Facebook grupa “Protiv skupog Energa” u kojoj građani iskazuju nezadovoljstvo poslovnim potezima Energa, a često se nadovezuju i sa komentarima na druge, po nekima dubiozne poslovne odluke tvrtki u gradskom vlasništvu. Član administratorskog tima (vidljiv, ne znamo je li i jedini) ove Facebook stranice je Josip Kukuljan, vijećnik Gradskog vijeća Grada Rijeke iz redova MOST-a te član odbora za nacionalne manjine.

Idemo u prosvjed ❗Cijena centralnog grijanja u Rijeci ponovo je probila psihološku granicu od 0,35 kuna po kilovatsatu❗💪💪💪#nopasaran

Objavljuje Protiv skupog EnergaUtorak, 1. listopada 2019.

Osim Energa, na tapeti ove Facebook grupe našli su se i RiStan, Autotrolej, naravno tvrtka Rijeka Plus, zatim nedavni “skandal” s Euromodulom…

U svakom slučaju, vidjeti ćemo hoće li Riječani izaći na ulicu zbog najavljenog poskupljenja ili će sve proći samo kroz komentare u Facebook grupi.

Komentari