Rektorica Sveučilišta u Rijeci nova predsjednica prestižne istraživačke mreže YERUN – Young European Research Universities Network

45
Sveučilište u Rijeci

Na sjednici Generalne skupštine Mreže mladih europskih istraživačkih sveučilišta (engl. Young European Research Universities Network, YERUN) održanoj danas, 16. rujna 2021., rektorica Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Snježana Prijić-Samaržija jednoglasno je izabrana za novu predsjednicu YERUN-a. Rektoričino predsjedanje mrežom YERUN trajat će dvije godine, a započinje 17. rujna 2021. Koordinacija članica vodi se uz pomoć središnjeg ureda YERUN-a u Bruxellesu, a podršku predsjednici u radu pruža Izvršni odbor.

Podsjećamo, Sveučilište u Rijeci svoju je znanstveno-istraživačku kvalitetu potvrdilo ulaskom u Mrežu u veljači ove godine te je time postalo prvo hrvatsko sveučilište koje se pridružilo YERUN-u od njegova osnutka i prvo sveučilište iz srednje i istočne Europe koje se pridružilo ovoj prestižnoj organizaciji.

Sveučilišta u Mreži usmjerena su na istraživanje, a većina članova nalazi se među 50 najbolje rangiranih sveučilišta u Europi, a čiji su temeljni ciljevi jačanje i razvijanje suradnje u području istraživanja, akademskog obrazovanja i suradnje s društvom. Strateške aktivnosti YERUN-a usmjerene su na suradnju u području obrazovanja i istraživanja, oblikovanja budućih obrazovnih europskih politika, zapošljivosti diplomiranih studenata i otvorene znanosti.

YERUN trenutačno okuplja 19 mladih sveučilišta, a od osam sveučilišta pozvanih da se pridruže YERUN-u, četiri su sveučilišta iskazala interes za pridruživanjem mreži, i to Sveučilište u Stirlingu (Škotska, UK), Sveučilište Jugoistočne Norveške (Norveška), Sveučilište u Klagenfurtu (Austrija) i Sveučilište u Potsdamu (Njemačka).

YERUN u svojoj strategiji Osnaživanje razvoja talenata 2021.-2025. (Enabling talent to grow 2021-2025) stavlja naglasak na suradnju u području:

  • razvoja talenata
  • otvorene kulture izvrsnosti
  • odgovornih i društveno angažiranih sveučilišta.

YERUN u brojkama
YERUN je osnovan 2015. godine, a danas broji više od 228 000 studenata preddiplomskih studija, više od 75 000 studenata diplomskih studija i više od 26 000 studenata doktorskih studija. Unutar mreže izvodi se više od 3200 studijskih programa, među kojima je 448 doktorskih programa, a izrađeno je više od 5200 doktorskih disertacija.

Uvjereni smo da će pod vodstvom rektorice prof. dr. sc. Snježane Prijić-Samaržija YERUN pokrenuti nove inicijative, unijeti nove perspektive i svježu energiju u misiju Mreže te zajedničkim radom i suradnjom odgovoriti na razvojne izazove društava u kojima živimo, usvajajući europsku perspektivu o globalnim problemima.

Više o samoj mreži pročitajte na službenoj stranici YERUN-a.

Izvor: Sveučilište u Rijeci

L.B.

Komentari