Ravnatelj riječkog KBC-a: “Strahu i panici nema mjesta. Sustav će imati stalnu opskrbu.”

    23

    Ravnatelj KBC-a Rijeka Alen Ružić gostovao u Newsroomu N1 televizije gdje je govorio o trenutnom stanju s koronavirusom: “I ovaj skok znak je upozorenja da dignemo svoje kapacitete. Mi smo u županiji i KBC-u Rijeka to već učinili, te mislim da ovaj skok treba biti upozorenje svima, pa i našim građanima, kako bi spriječili širenje ove pandemije. U Rijeci imamo hospitalizirano 22 Covid bolesnika, 18 s teškom kliničkom slikom, a dva na respiratoru. Slobodni kapaciteti su nam 46 spremih postelja. U PGŽ je bilo veliko žarište u domu umirovljenika prije nekoliko tjedana, tada smo povećali kapacitete i zahvaljujući tome što smo se tada pripremili, sada imamo spremne dodatne kapacitete.“

    Također, iznio je sliku kako KBC Rijeka stoji s osobljem budući da ovih dana svjedočimo manjku zdravstvenog osoblja u bolnicama: “Mi se borimo da zaštitimo zdravstveni sustav od prodora, kako nam djelatnici ne bi bili zaraženi ili išli u izolaciju. I s ostalim zdravstvenim ustanovama imamo komunikaciju pa ako ostanemo bez nekih djelatnika, spremni smo u suradnji s drugim ustanovama nadomjestiti nedostatak. Svakodnevno komuniciramo i s Ministarstvom. Regije se u Hrvatskoj jako razlikuju, nije kod nas isto kao i u Slavoniji, pa je poznavanje različitosti nužno kako bi se dobro koordinirao sustav. Mislim da su medicinski radnici već pokazali kako su požrtvovani i solidarni. Ako se desi da nam intenzivista ne bude dovoljno, ciljano ćemo ih nadomještavati kolegama tih specijalnosti iz drugih ustanova. Mi zapravo možemo neke specijalnosti koje se preklapaju nadomjestiti adekvatnim specijalnostima. Intenzivist kardiolog može na neki način nadomjestiti pulmologa i slično. Spremni smo da se prilagodimo okolnostima koje se mijenjaju. Poziv umirovljenim kolegama stvar je procjene, ali za dio kolega koje karakterizira iskustvo će se naći pozicije na kojima neće biti izloženi infekciji, a gdje će se njihovo iskustvo pokazati kao nužno za sustav.”

    Na pitanje kako je zastoj u isporuci lijekova utjecao na bolnicu kazao je: Nismo imali zastoja, ne samo u našoj bolnici, nego sustav i šire dovoljno brine. Strahu i panici nema mjesta. Sustav će imati stalnu opskrbu. I prije ove situacije iznimno se rijetko događalo da negdje nešto nedostaje, ali tada smo jedni drugima pomagali. Ovakva pandemija koju sada doživljavamo realna je zdravstvena prijetnja. Zdravstveni ministar ima prioritet rješavanja tog problema. Sustav treba racionalizaciju, i to je ono što je naš ministar prije novog vala najavljivao i siguran sam da će se ova pandemija u skorom periodu riješiti. Na putu smo jednog održivog, čvrstog zdravstvenog sustava, to je promjena u kojoj ćemo uživati nakon pandemije“, prenosi N1.

    Komentari