Radnicima na minimalcu 0 kuna veća plaća!

28

Velika HDZ-ova halabuka o smanjivanju poreza na dohodak radnicima na minimalcu povećava neto plaću za 0 kuna, ali zato saborskim zastupnicima i ministrima osigurava povećanje neto plaće više od 500 kuna mjesečno, poručili su Laburisti.

Milijun građana dobit će povećanje plaće od 38 kuna mjesečno pa čak do 1500 kuna za one plaće s više od 40 tisuća kuna bruto. No, jedna medicinska sestra može očekivati povećanje plaće nešto više od 250 kuna. Ta medicinska sestra je tijekom korona krize najviše izložena, a to neće biti kompenzirano. Slična je situacija i s nastavnim kadrom. No, najveću nepravdu doživljavaju radnici na minimalcu kojima i dalje neće biti povećanja plaća, što je negdje od 40 do 50 tisuća radnica i radnika u Hrvatskoj.

 „HDZ s ovom mjerom kupuje mir u kući i produbljuje jaz među radnicima s velikom i minimalnom plaćom. Nažalost, s ovom mjerom najosjetljivije skupine radnica i radnika ostaju zakinute. Tu, svakako treba spomenuti kako vladajuće strukture posljednjih 30 godina žmire dopuštajući sivu zonu isplata plaća dio na ruke, a dio preko računa čime se ciljano potiče zapošljavanje na minimalcu, što direktno utječe na plaću ali posljedično i na isplatu manjih mirovina osobama s 40 godina i više godina radnog staža.“ –  istaknuo je David Bregovac, predsjednik Laburista i načelnik Općine Fužine.

Komentirao je nepravednost u smanjivanju poreza na dohodak iz čega se neće izuzeti visoki državni dužnosnici, ministri i saborski zastupnici, koji će na leđima hrvatskih radnica i radnika, iz državnog proračuna, isisati minimalno još 1 milijun kuna godišnje. Ova porezna rasterećenja bruto plaća hrvatskih radnica i radnika neće zaustaviti daljnji val iseljavanja. Čak štoviše, naši radno sposobni i stručni kadrovi bit će potaknuti ovom najnovijom nepravdom otići u svijet, trbuhom za kruhom, zaključio je Bregovac.

 

 

Komentari