Rada Borić o inicijativi Marije Selak Raspudić: Posve je nedopustiv slogan ‘Tko se tuče, taj se voli‘ koji sadrži stereotip i opravdava nasilje

55

Predsjednica Odbora za ravnopravnost spolova Hrvatskog sabora je MOST-ova kandidatkinja Marija Selak Raspudić. Nedavno je neslavno u emisiji Nedjeljom u 2 najavila bizarnu kampanju naziva ‘Tko se tuče, taj se voli’ ?? u kojoj bi s Ministarstvom obrazovanja pokrenula natječaj u koji bi bili uključeni i animatori, u svezi serije edukativnih crtića o nasilju o školi između dječaka i djevojčica.

Nakon emisije mnoštvo ljudi reagiralo je na njene, pomalo nepromišljene riječi ističući kako tko se voli, TAJ JE NASILNIK. Njenu izjavu komentirala je i Rada Borić, saborska zastupnica Nove ljevice.

Odbor bi se prvenstveno trebao baviti poboljšanjem zakonskog okvira u cilju unapređenja položaja žena na svim područjima. Na primjer, Odbor bi trebao inzistirati na hitnom usvajanju strateškog dokumenta – nove Nacionalne politike ravnopravnosti spolova, koja kasni pet godina. Ili, propitivati provedbu Istanbulske konvencije.

Na Odboru smo razgovarale/i i o temi nasilja nad muškarcima. Žalosno je za predsjednicu Odbora da od tri inicijative koje je javno predložila, niti jedna nije aktualna za poboljšanja položaja žena, kao npr. sada posebno značajna tema utjecaja pandemije na živote žena u našem društvu, pri čemu su žene ne samo iznijele najrizičnije poslove nego su dodatno opterećene brigom za djeci i njihovo školovanje, brigom za starije i dodatnim kućanskim poslovima.- izjavila je Rada Borić za portal Novosti.

Radi li se ovdje možda o ironiji?

Gospođa Selak nije uspješno objasnila zašto bi svoju kampanju baš nazvala tako kako je izjavila, ali ako se i radi o ironiji, djeca ne razumiju ironiju pa taj naziv opet pada u vodu i nema prevelike koristi. Možda se radi i o triku privlačenja medijske pozornosti nespretnošću imena, tko će ga znati. Bilo kako bilo za kraj vrijedi još jednom ponoviti:  TKO SE TUČE, TAJ SE NE VOLI- TAJ JE NASILNIK!

 

Komentari