Putovanje kroz vrijeme bez logičkog paradoksa je moguće?

21

Nitko još nije uspio putovati kroz vrijeme, barem prema našim saznanjima, ali pitanje bi li takav podvig bio teoretski moguć i dalje fascinira znanstvenike.

Kao što prikazuju filmovi poput The Terminator, Donnie Darko, Back to Future i mnogi drugi, kretanje u vremenu stvara puno problema osnovnim pravilima svemira: ako se vratite u prošlost i spriječite roditelje da se sastanu, kako onda uopće možete postojati da biste se vratili u prošlost? To je monumentalni problem poznat kao ‘djedov paradoks’, ali sada student fizike Germain Tobar sa Sveučilišta Queensland u Australiji kaže da je razradio kako sustav kako bi putovanje kroz vrijeme bilo održivo bez paradoksa. “Klasična dinamika kaže da ako znate stanje sustava u određeno vrijeme, to nam može reći cijelu povijest sustava”, kaže Tobar. “Međutim, Einsteinova teorija opće relativnosti predviđa postojanje vremenskih petlji ili putovanja kroz vrijeme – gdje neki događaj može biti i sama prošlost i budućnost – teorijski okrećući proučavanje dinamike naopačke.”

Proračuni pokazuju da se prostor-vrijeme potencijalno može prilagoditi kako bi izbjegli paradokse. Da se poslužimo tematskim primjerom, zamislite putnika kroz vrijeme koji putuje u prošlost kako bi zaustavio širenje bolesti – da je misija bila uspješna, putnik kroz vrijeme u sadašnjosti ne bi imao bolesti da bi se vratio u prošlost da bi porazio. Tobarov rad sugerira da bi bolest ipak pobjegla na neki drugi način, drugim putem ili drugom metodom, uklanjajući paradoks. Što god putnik kroz vrijeme radio, bolest se ne bi zaustavila. Tobarov rad nije lako istražiti ne-matematičarima, ali on proučava utjecaj determinističkih procesa (bez ikakve slučajnosti) na proizvoljan broj područja u prostorno-vremenskom kontinuumu i pokazuje kako obje zatvorene vremenske krivulje (kao što predviđa Einstein) može se uklopiti u pravila slobodne volje i klasične fizike.

“Matematika provjerava, a rezultati su stvar znanstvene fantastike”, kaže fizičar Fabio Costa sa Sveučilišta Queensland, koji je nadzirao istraživanje. Novo istraživanje izglađuje problem s drugom hipotezom, da je putovanje kroz vrijeme moguće, ali da bi putnici kroz vrijeme bili ograničeni u onome što su radili, kako bi se spriječilo stvaranje paradoksa. U ovom modelu putnici kroz vrijeme imaju slobodu raditi što god žele, ali paradoksi nisu mogući.

Iako bi brojevi mogli uspjeti, zapravo savijanje prostora i vremena za ulazak u prošlost ostaje nedostižno – vremenski strojevi koje su znanstvenici dosad osmislili na razini su koncepata tako da trenutno postoje samo kao izračuni na papiru. Mogli bismo tamo stići jednog dana. Stephen Hawking zasigurno je mislio da je to moguće, a ako to ikada uspijemo učiniti, onda ovo novo istraživanje sugerira da bismo bili slobodni činiti u svijetu sve što smo željeli u prošlosti, a svijet bi se prilagodilo u skladu s tim.

“Pokušajte što više stvoriti paradoks, događaji će se uvijek prilagoditi sami sebi, kako bi se izbjegla bilo kakva nedosljednost”, kaže Costa. “Niz matematičkih procesa koje smo otkrili pokazuju da je putovanje kroz vrijeme slobodnom voljom logično moguće u našem svemiru bez ikakvog paradoksa.”

Izvor: Science Alert

Komentari