Putin tvrdi da Rusija ima prvo cjepivo protiv koronavirusa. Znanstvenici: Cjepivo bi moglo biti neučinkovito i opasno

21

Novinska agencija France Presse objavila je na svojem Twitteru da je ruski predsjednik Vladimir Putin tvrdio da Rusija ima cjepivo protiv koronavirusa. Kazao je da zna da je cjepivo “prilično učinkovito”, bez davanja dodatnih detalja, i naglasio da je prošlo “sve potrebne provjere”. Na konferenciji za medije Putin je istaknuo: “Ovog je jutra registrirano prvo cjepivo protiv koronavirusa u svijetu. Znam da je dosta učinkovito, daje stabilan imunitet. Prvi smo ga registrirali. Nadam se da će naši strani kolege nastaviti s radom te da će se na međunarodnom tržištu pojaviti više upotrebljivih proizvoda. Znam i to jako dobro, budući da je jedna od mojih kćeri primila cjepivo. Mislim da je na ovaj način sudjelovala u eksperimentu. Nakon prve injekcije temperatura joj je porasla na 38 stupnjeva Celzijusa, idući da je bila 37 i nešto. To je to. Temperatura joj je porasla i nakon druge injekcije, ali se onda spustila. Sad joj je dobro.“

Nakon samo 2 mjeseca od testiranja na ljudima koje je proveo Insitut Gamaleya, Rusija je dobila odobrenje za cjepivo od strane Ministarstva zdravstva. Ipak, treća faza testiranja započet će nakon registracije cjepiva. Je li Rusija postala prva zemlja koja ima registrirano cjepivo protiv koronavirusa ili je ono duboko u pitanju?

Ministarstvo zdravlja u utorak je objavilo kako cjepivo pruža imunitet od koronavirusa do dvije godine. Ruske vlasti priopćile su kako će medicinski radnici, nastavnici i druge rizične skupine biti prvi u cijepljenju. Potpredsjednica vlade Tatjana Golikova rekla je da bi cijepljenje liječnika moglo početi već ovog mjeseca. Proizvodnja cjepiva velikih razmjera započet će u rujnu, a masovno cijepljenje može započeti već u listopadu, priopćili su zvaničnici. AFP izvještava da je glasnogovornik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) odgovorio na tu vijest ističući da je za licenciranje cjepiva potreban “strog postupak”. “Predkvalifikacija uključuje pregled i procjenu svih potrebnih podataka o sigurnosti i učinkovitosti iz kliničkih ispitivanja”, rekao je Tarik Jašarević na konferenciji za novinare, naglasivši da bi postupak bio isti za bilo kojeg kandidata za cjepivo.

Rusija nije objavila detaljnu studiju rezultata svojih pokusa kako bi utvrdila učinkovitost proizvoda za koje kaže da su razvili. Prošli tjedan WHO bio je skeptičan kada je Rusija rekla da je njezino cjepivo gotovo spremno, rekavši da nisu vidjeli “ništa službeno”, te da farmaceutski proizvodi moraju “proći sva različita ispitivanja i ispitivanja prije nego što su dobili dozvolu za upotrebu”. Profesor Alexander Gintsburg, voditelj instituta Gamaleya koji je razvio cjepivo, podigao je obrve u svibnju kada je rekao da su on i drugi istraživači cijepili cjepivo na sebi.

Studije na ljudima započele su 17. lipnja među 76 volontera. Polovici je ubrizgano cjepivo u tekućem obliku, a druga polovina dobila je cjepivo u formi topljivog praha. Svi su razvili imunitet na virus, tvrdi ruski državni vrh. Prva skupina otpuštena je kući 15. srpnja, a druga 20. srpnja. Usred žurbe Rusije da postane prva koja će stvoriti cjepivo, SAD, Britanija i Kanada prošlog mjeseca optužile su Rusiju da je koristila hakere za krađu istraživanja o cjepivima iz zapadnih laboratorija. Iako nije završilo ispitivanja faze 3, Putin je tvrdio da je cjepivo podvrgnuto potrebnim testovima. Trenutno se rusko cjepivo ne nalazi na listi WHO-a sa šest cjepiva koja su dosegla fazu tri klinička ispitivanja koja uključuju raširenija ispitivanja na ljudima. “Rusija zapravo provodi eksperiment na razini velike populacije”, kazala je Ayfer Ali, specijalistica za ispitivanja lijekova u Warwick Business School u Britaniji. Ujedno, dodala je kako takvo munjevito odobravanje može samo značiti da se moguće negativne nuspojave neće otkriti.

“Masovno cijepljenje s neprimjereno testiranim cjepivom neetično je. Bilo koji problem s ruskim programom cijepljenja bio bi poguban i po negativnim učincima na zdravlje, a i zbog toga što bi odgodio prihvaćanje cjepiva u populaciji”, istaknuo je Francois Balloux, stručnjak genetskog instituta pri University College London.

Zdravstveni dužnosnici i mediji u SAD-u i Europi sa sumnjom su naišli na napredak koji Rusija navodi da je postigla cjepivo protiv koronavirusa. Prošli mjesec vodeći američki stručnjak za zarazne bolesti dr. Anthony Fauci izrazio je sumnju u strogost postupka testiranja u brzim naporima cjepiva u Rusiji i Kini. Glasnogovornik WHO-a Christian Lindmeier ponovio je te osjećaje, rekavši novinarima 4. kolovoza: „Ponekad pojedini istraživači tvrde da su nešto pronašli, što je, naravno, kao takva, sjajna vijest. Ali između pronalaska ili pojma da možda postoji cjepivo koje djeluje i da prođem kroz sve faze velika je razlika.”

Izvor: Euro News, BBC

Komentari