Pulski festival ubio mnogobrojne ptice!

28

Hrvatsko društvo za zaštitu ptica i prirode upozorilo je na štetu koju je uzrokovao vatromet na Pulskom filmskom festivalu. Naime, sljedeći su se dan na društvenim mrežama pojavile fotografije uginulih ptica u Puli.

Stanovnici Pule također su pokrenuli inicijativu da se otvorenje Filmskog festivala obilježi bez ispaljivanja raketa. Iz Društva za zaštitu životinja objašnjavaju da prilikom vatrometa koji ptice ne očekuju, naglo polete i u nekontroliranom kretanju udaraju se u objekte.

Vatromet je iznimno opasan za njih jer dolazi iznenada, za razliku od groma koji dolazi postepeno pa se ptice pripreme. Zato je početak vatrometa najrizičniji.

Dodatni problem stvara se kad poginu ptice koje za sobom ostave mlade, koji također uginu jer se nema tko brinuti o njima. Vatromet izaziva i opekotine i ozljede na perju, udovima, očima, koži, što utječe na njihovu sposobnost letenja, a oštećuje im i sluh, prenosi Jutarnji.

“To se može spriječiti jedino zabranom vatrometa, a znamo da se to neće dogoditi. Vatromet smeta svim životinjama, ali i djeca se prepadnu”, kažu zaštitnici životinja.

 

Komentari