Pucaju živci: Miletić i Flego “spašavaju” brodogradnju u Bruxellesu, a Uljanikovci i građani ih časte povicima “IDS mafijo!”

205

Pulski gradonačelnik Boris Miletić i istarski župan Valter Flego nakon današnjeg susreta s ministrom gospodarstva Darkom Horvatom u srijedu odlaze na dogovoreni sastanak u Bruxellesu. Stopostotno su se angažirali u zahtjevnoj misiji „spašavanja brodogradnje u Puli i Rijeci“, no gnjev sugrađana je toliki da će se i ovakvim akcijama teško iskupiti. Sudeći prema današnjem najmasovnijem prosvjedu u Puli, radnici Uljanika i brojni građani upravo IDS doživljavaju najvećim krivcima za stanje u kojem se našlo ovo brodogradilište.  Uz već poznate povike “Uništili ste Uljanik!”, “IDS mafijo!”, “IDS lopovi!” ulicama su ponijeli transparente s porukama “Istra vam materina”, “Bože, spasi nas (A)IDS-a”…
I dok IDS-ovi čelnici panično traže rješenje u Zagrebu i EU, u Rijeci se danas dogovorila strategija spašavanja 3. Maja. Tako je Damir Bačinović, predsjednik županijskog Gospodarsko-socijalnog vijeća i regionalni povjerenik SMH-IS objavio kako traže izdvajanje riječkog brodogradilišta iz Uljanika i povrat pozajmice, te privremenu upravu.
Podnijet ćemo i zahtjev da se sastane nacionalno Gospodarsko-socijalno vijeće, a nakon toga idemo dalje prema Vladi i Vladinim institucijama“, najavio je Bačinović.
Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel nudi političku podršku, ali i konkretnu pomoć radnicima 3. Maja.
Ja sam danas ponudio i pomoć u smislu sredstava za knjige za djecu. Ponudio sam članovima Štrajkaškog odbora da oni predlože model kome treba usmjeriti tu pomoć, jer koliko znam ni Pula nije ponudila pomoć svima, nego samo određenoj skupini zaposlenika. Ali iskreno rečeno, ako govorimo o pomoći, najveća pomoć 3. maju bi bio povrat pozajmice od 500 milijuna kuna“, zaključio je Obersnel.
Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina za tešku situaciju proziva menadžment Uljanika i drži da su krivi za situaciju u Uljanik grupi, a posljedično i za situaciju u 3. maju.
Tko može pomoći? Samo onaj tko ima političku snagu, odnosno gospodarsku snagu i financijsku snagu, a to je Vlada Republike Hrvatske. Ovdje se radi o milijardama kuna, ne o milijunima, a i logika je da se Vlada angažira jer je to strateška grana hrvatske industrije, jedna od preostalih dijelova hrvatske indrustrije, tradicija, tehnologija i znanje. Jednostavno ne možemo svi živjeti od turizma pa ni oni na moru. Mora biti proizvodne djelatnosti u Hrvatskoj“, zaključio je Komadina.

Komentari