Psi brže i točnije otkrivaju Covid-19 od medicinskih testova

34

Putnici koji slijeću u zračnu luku Helsinki u Finskoj od ovog tjedna, imat će brži i puno nejasniji način testiranja na COVID-19. Tim pasa raspoređen je kako bi nanjušio zaražene virusom u trenutnoj globalnoj pandemiji.

Ako je ove metoda uspješna, pilot-shema može pomoći u pružanju učinkovitije metode otkrivanja koja se može koristiti u nizu scenarija. “Mi smo među pionirima”, rekla je direktorica zračne luke Ulla Lettijeff iz zrakoplovne tvrtke Finavia. “Koliko nam je poznato, niti jedna druga zračna luka nije pokušala koristiti detekciju psećim njuškama u tako velikim razmjerima protiv COVID-19. Zadovoljni smo inicijativom grada Vantae. To bi mogao biti dodatni korak naprijed na putu prema COVID-u 19.”

Za ljude s alergijama ili strahom od pasa nema razloga za brigu. Putnici neće imati neposredan kontakt s psećim detektivima COVID-19. Test se provodi pomoću maramice koja se nanese na kožu putnika i stavi u čašu. U odvojenoj kabini pas će nanjušiti uzorak. Ako pas otkrije COVID-19, napravit će fizički znak. Zašto psi mogu otkriti virus nije potpuno jasno. Međutim, nedavno francusko istraživanje pokazalo je da psi koji su dresirani, osjećali su razliku između znoja pazuha kod zdravih ljudi i onih s COVID-19 mogli to učiniti s 95 posto sigurnosti.

Još jedno nedavno njemačko istraživanje pokazalo je da psi obučeni da rade isto s uzorcima sline mogu otkriti COVID-19 s 94 posto točnosti. A istraživači s Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Helsinkiju kažu da bi njihovi psi mogli otkriti COVID-19 sa sličnom razinom sigurnosti – “gotovo 100 posto”, prema Finavijinoj najavi sheme. “Ovo je istraživanje premašilo naša očekivanja”, rekla je veterinar Anna Hielm-Björkman sa Sveučilišta u Helsinkiju nacionalnoj televiziji Yle. “Psi su u prošlosti identificirali rak i druge bolesti, ali iznenadili smo se koliko je psima lakše uočiti koronu.”

Ali ovdje nije bitna samo točnost. Tu je brzina testa; uz laboratorijski test, rezultati trebaju neko vrijeme. Psi također mogu otkriti virus prije nego laboratorijski testovi, nekoliko dana prije pojave simptoma. I oni trebaju puno manji uzorak – 10 do 100 molekula, za razliku od 18 milijuna potrebnih za laboratorijske testove, rekla je Finavia.

Putnici za koje psi ukazuju na pozitivan rezultat bit će upućeni na točku zdravstvenih informacija koja se nalazi u zračnoj luci. Za taj se zadatak obučava deset pasa koji su svi već imali iskustva s otkrivanjem mirisa. Svaka smjena sastojat će se od četiri psa. “Psi se s vremena na vrijeme trebaju odmoriti”, rekla je Susanna Paavilainen iz tvrtke WiseNose, tvrtke koja se bavi obukom pasa za otkrivanje mirisa. “Dok dva psa rade, druga dva su u pauzi. Usluga je uglavnom namijenjena putnicima koji dolaze izvan zemlje.”

Sami psi trebali bi biti sigurni. Psi mogu biti pozitivni na COVID-19, ali, prema studiji iz svibnja ove godine, čini se da im koronavirus ne predstavlja opasnost po zdravlje i da ne mogu prenijeti virus na druge životinje ili ljude. Pilot program, prema The Guardianu, trebao bi trajati četiri mjeseca, nakon čega će se procijeniti rezultati. Ako sve bude u redu, psi njuškari mogu na kraju zamijeniti ljude koji trenutno testiraju dolazne putnike na koronavirus. U međuvremenu, Finska nije jedina zemlja koja koristi pse za detekciju koronavirusa. Druge zemlje, poput Saudijske Arabije, Francuske, Čilea, Australije i Brazila, također istražuju zapošljavanje pasa za otkrivanje mirisa radi bržeg i sigurnijeg otkrivanja COVID-19.

Izvor: Science Alert

Komentari