Prvi petak u veljači odjenite nešto crveno! Zapravo, nosite crveno cijeli tjedan!

38

Prvi petak u veljači odjenite nešto crveno i podržite edukativno zdravstvenu akciju „Dan crvenih haljina“!

Ova hvalevrijedna akcija ima za cilj podići svijest javnosti o moždanom udaru u žena, a drugu godinu zaredom organiziraju je Hrvatski liječnički zbor – Hrvatsko neurološko društvo i Gradski ured za zdravstvo. Neurologinje Arijana Lovrenčić-Huzjan, Zdravka Poljaković, Marina Roje Bedeković i Svjetlana Šupe te logopetkinja Dinah Vodanović čine organizacijski odbor ove hvalevrijedne akcije koja je prihvaćena diljem Hrvatske.

logo za bedz_ Dan crvenih haljina

Na zagrebačkom Cvjetnom trgu 5. veljače od 11 do 14 sati građani će imati priliku savjetovati se s liječnicima specijalistima neurologije, provjeriti vlastiti rizik za nastanak moždanog udara, izmjeriti tlak i šećer u krvi te provjeriti čimbenike zgrušavanja krvi.

Akcija se nastavlja 7. veljače prvim stručnim skupom na temu „Žene i moždani udar“ u Školi narodnog zdravlja „Andrija Štampar“, a završava svečanim obilježavanjem u Maloj dvorani Vatroslava Lisinskog.

Svečano obilježavanje vodit će Vedran Mlikota, a svojim nastupima podršku će dati Boris Svrtan, gudački kvartet Vortex String, Aki Rahimovski i Berislav Blažević.

Zvijezde večeri biti će osam hrabrih žena koje su preboljele moždani udar i one će nositi crvene kreacije Loré dizajnerice Lorete Gudelj, Hippy Garden dizajnerice Đurđice Vorkapić, Bite my Style dizajnera Zorana Aragovića, Duchess Snježane Mehun i Tina Brišara te Diane Viljevac, Katarine Mamić i modne kuće Varteks.

Dan crvenih haljina_Organizacijski odbor
Članice Organizacijskog odbora “Dana crvenih haljina”

Predsjednica Hrvatskog neurološkog društva i članica organizacijskog odbora „Dana crvenih haljina“ prof. dr sc. Zdravka Poljaković ističe važnost ove akcije jer moždani udar pogađa znatno češće žene i jedan je od vodećih uzročnika invaliditeta i smrti.

„Većina moždanih udara može se prevenirati zdravim načinom života te liječenjem prisutnih čimbenika, koje je pak potrebno unaprijed prepoznati. Najvažniji korak u borbi protiv moždanog udara u žena je edukacija – poznajemo li uzroke možemo promijeniti način života i smanjiti rizike, a znanje o simptomima pomoći će nam da pravovremeno reagiramo i tako pomognemo sebi ili drugima ako do moždanog udara ipak dođe“, naglašava prof. dr sc. Zdravka Poljaković.

Javnozdravstvena akcija „Dan Crvenih haljina“ održava se po visokim pokroviteljstvom Ureda predsjednice RH, gradonačelnika grada Zagreba Milana Bandića i Ministarstva zdravstva, a donacijama su je podržali Abbott, BINA Istra, Boehringer Ingelheim Zagreb, Boston Medical, Fresenius Kabi, Ghetaldus Optika, Kraš, Lola Ribar, Makpharm, Medtronic Adriatic, Nicro, Pliva, Podzemno skladište plina i Zubak grupa.

Hashtag #nosicrveno i ove godine se širi društvenim mrežama i najavljuje „Dan crvenih haljina“, a detalje možete pratiti na stranicama Hrvatskog neurološkog društva https://neuro-hr.org/ i na Facebook stranici www.facebook.com/Dan-crvenih-haljina.

Dan crvenih haljina u Rijeci – već u četvrtak!
Klinika za neurologiju KBC-a Rijeka i Katedra za neurologiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, uz podršku Grada Rijeke, Primorsko-goranske županije te Nastavnog zavoda za javno Primorsko-goranske županije, i ove se godine priključuju obilježavanju Dana crvenih haljina.

Obilježavanje Dana crvenih haljina započet će na riječkom Korzu u četvrtak, 6. veljače 2020. od 12 sati gdje će se računati rizici za moždani udar i educirati stanovništvo.

U 14 sati u Gradskoj vijećnici predavanja će održati doc. dr. sc. Vladimira Vuletić na temu „Važnost Dana crvenih haljina“, prof. dr. sc. Alen Ružić na temu „Specifičnost srčanog udara kod žena“ i dr. sc. David Bonifačić – „Specifičnost moždanog udara kod žena“.

Na predavanju će se čuti iskustva pacijentica o životu nakon moždanog i srčanog udara. 

Dan crvenih haljina je akcija koju su pokrenuli u SAD-u radi podizanja svjesnosti o rizicima i specifičnostima moždanog i srčanog udara kod žena. Edukacijama i utjecajem na osvješćivanje rizika moždanog udara na žene te promjenom
životnih navika smanjena je smrtnost žena od moždanog i srčanog udara za 30%.

Nosimo crveno cijeli tjedan! Podržimo žene koje su preboljele moždani udar i osvijestimo moguću prevenciju i danas postojeće
načine hitnog aktivnog liječenja moždanog udara (tromboliza i mehanička trombektomija)!

Komentari