Proširili vozni park električnim „smećarima“!

18

Bečom odnedavno prometuje prvo električno vozilo za prikupljanje otpada. Prvi kamion ove vrste u cijeloj Austriji predstavljen je javnosti u okviru klimatske konferencije R20 koju je pokrenulo slavni hollywoodski glumac austrijskog porijekla Arnold Schwarzengger.

Predstavljanju vozila ispred Hofburga nazočili su i mnogi drugi poznati klimatski aktivisti poput skijaške zvijezde Aleksa Lunda Svindala ili Grete Thunberg.

Prvi bečki kamion za odvoženje otpada na potpuno električni pogon razvijen je u suradnji s tvrtkama MAN, MUT i Framo.

Uz samo jedno napajanje vozilo može prijeći i do sto kilometara, a napuniti se može na električnoj utičnici snage 400 volti.
Vozilu na taj način nije potrebna posebna punionica, nego može biti napunjeno u bilo kojoj garaži bečkog poduzeća za zbrinjavanje otpada.

Za razliku od hibridnih vozila koja su se do sada koristila i koja bi nakon pražnjenja baterije prelaze na dizelski pogon, novi kamion za napajanje, pražnjenje spremnika i prešanje otpada koristi isključivo električnu energiju, i to uz nulto zagađenje okoliša.

Novi će kamion za početak prometovati bečkim Gürtelom i prikupljati mješoviti otpad. Tijekom prve godine njegov će rad pratiti znanstvenici s Tehnološkog sveučilišta u Beču i prikupljati informacije koje će kasnije koristiti za dodatno proširenje voznog parka električnim „smećarima“.

Komentari