Pronašli smo kalkulator za izračun plaća prosvjetnih radnika! Dobili smo zanimljive rezultate!

1347

U uvodnom govoru premijera Plenkovića na jučerašnjoj sjednici Vlade, rečeno je kako vlada nakon 15. studenoga, odnosno danas, više neće plaćati vrijeme provedeno u štrajku. Jučer je bilo evidentno kako se povukla i ministrica Blaženka Divjak, koja je dosad javno podržavala štrajk rekavši da je vrijeme da se prednost u cijeloj situaciji da učenicima.

– Nikakva zabrana ne dolazi u obzir jer je pravo na štrajk zajamčeno Ustavom – kazala je Divjak na početku štrajka, a brojimo 25. dan. Ravnatelji škola tvrde da posljedica za gradivo i djecu zasad još nema i da je puno veći problem sve više bezrazložnih izostanaka učenika iz škole. Ako Vlada zaista ne plati štrajk, štrajkaši bi u tom slučaju mogli ostati bez oko 315 kuna na dan, koliko sindikati računaju da je dnevni trošak za učitelje.

Na portalu Učenici.com pronašli smo kalkulator (koji je osmislio navedeni portal te u njegovu točnost ne možemo biti sigurni) pa smo se odlučili malo poigrati.

Kalkulator računa trenutnu neto plaću prema zadanim parametrima i predviđa povećanje neto iznosa u slučaju prihvaćanja povećanja povećanje koeficijenta složenosti u iznosu od 6.11% koje traže sindikati.

Mi smo za izračun uzeli fiktivnog učitelja, koji živi u Rijeci (prirez 15%), ima visoku stručnu spremu, punu satnicu i 10 godina radnog staža ( prosječni staž učitelja i nastavnika je 17 godina prema podacima koje je objavio portal srednja.hr ). Također, naš učitelj ima na sebe prijavljeno jedno dijete.

učenici2

Prema dostupnom kalkulatoru, naš učo bi trenutno imao neto plaću u iznosu od 6.751,00 kn, a prihvaćanje traženja sindikata povećalo bi mu neto plaću za 320 kn i ona bi iznosila 7.071,00 kn.

Napominjemo, što je istaknuto i na samom kalkulatoru koji smo koristili, da je on isključivo informativan te da ne računa dodatke na plaću (smjenski rad, dvokratni rad, dodatak za PP, naknadu za prijevoz, prekovremene…).

U medijima je nakon početka štrajka objavljen podatak o prosječnoj neto plaći učitelja od 7.100 kn, što odgovara i ovom našem malom eksperimentu,  a  što su sindikati demantirali s obrazloženjem da se radi o iznosu u koje je uračunat i trošak prijevoza.

Prema podacima koje je portal srednja.hr dobio iz Ministarstva znanosti i obrazovanja, plaću zaposlenika škola čini osnovna plaća i dodaci na osnovnu plaću. Dakle, iznosi o prosječnim isplaćenim plaćama sadržavaju i dodatke na plaću koji su ugovoreni važećim kolektivnim ugovorima (dodatak od 13,725%, prekovremeni rad, dodatak za rad u smjenama, dodaci za rad u posebnim uvjetima rada i drugi), kažu iz ministarstva.

Napominju da u iznose prosječnih plaća nije uključena naknada za trošak prijevoza kao ni iznosi materijalnih prava poput jubilarnih nagrada, otpremnina i pomoći, kao niti plaće ravnatelja. Iskazane prosječne plaće odnose se na učitelje i nastavnike koji imaju VSS i koji rade puno radno vrijeme – parametri koje smo mi uzeli za našeg eksperimentalnog učitelja.

 

Komentari