Promocija studentskog broja časopisa Medicina Fluminensis začinjena “Znanstvenim koktelom”

209

U ponedjeljak  10. prosinca s početkom u 12 sati u vijećnici Medicinskog fakulteta sveučilišta u Rijeci održat će se promocija časopisa Medicina Fluminensis, prvog tematskog broja posvećenog prvoautorskim studentskim radovima. U ovom tematskom broju objavljeno je 15 znanstvenih članaka, uključujući in extenso članke odabranih najboljih izlaganja sa  znanstvenih skupova u organizaciji studenata Medicinskog fakulteta u Rijeci, potom članci odabrani na radionici „Kako napisati dobar prikaz slučaja?“ te članci koji su pristigli po objavljenom pozivu za tematski broj.

Medicina Fluminensis je promotor i prozor u svijet znanosti i znanstvenog rada od najranijih studentskih dana studenata Medicinskog fakulteta u Rijeci i ostalih fakulteta biomedicinskih znanosti.

Uz svečanu promociju ovog broja Medicine Fluminensis u Rijeci u prosincu, održat će se i prvi „Znanstveni koktel“ ( https://www.facebook.com/events/669319270128667/ ) s ciljem kreativnog i konstruktivnog druženja studenata i znanstvenika o mogućnostima daljnjeg razvoja studentske znanstvene aktivnosti. Naime po prvi puta na Medicinskom fakultetu i Sveučilištu u Rijeci, a ujedno i u Hrvatskoj, znanstveno-stručni časopis Medicina Fluminensis i Znanstveni odbor svih studenata Medicinskog fakulteta u Rijeci, organiziraju neformalni event popularizacije studentske znanosti pod nazivom “Znanstveni koktel”. Prvi „Znanstveni koktel“ održat će se 14. prosinca ove godine s početkom u 22 sata, u podzemnom tunelu TunelRi, s ciljem predstavljanja novog oblika komunikacije u svijetu studentske znanosti, uspostavljenog u riječkom podzemlju u prosincu 2018. godine. Nakon kratkog zabavnog programa, nastavlja se druženje studenata, znanstvenika i svih zainteresiranih posjetitelja uz glazbeni program 80-ih, pod vodstvom DJ-a, profesora Saše Ostojića.

Ovim se eventom najavljuje novi, cjelogodišnji edukativno-zabavni format jedinstvenog koncepta povezivanja studentske i akademske znanosti kroz druženje studenata i znanstvenika. Program uključuje razbijanje mitova o znanosti i znanstvenicima, uz moderno i duhovito predstavljanje koktela i drugih pića nazvanih znanstvenim imenima.  Tijekom programa, koji će moderirati docentica Nina Pereza i mladi liječnik Andrej Belančić, bit će predstavljen i prvi studentski broj znanstveno-stručnog časopisa Medicina Fluminensis.

Znanost po prvi put ide “underground” i iz podzemlja i temelja potresa i mijenja o njoj uvriježene stavove.

Medicina Fluminensis službeni je znanstveno-stručni časopis Hrvatskoga liječničkog zbora – Podružnica Rijeka i Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci. Časopis je pokrenuo Hrvatski liječnički zbor – Podružnica Rijeka 1964. godine, od kada kontinuirano izlazi četiri puta godišnje u tiskanom i elektroničkom izdanju. U časopisu se objavljuju znanstveni članci iz svih područja biomedicinskih znanosti čovjeka, uključujući klinička i temeljna istraživanja, javno zdravstvo, povijest medicine, dentalnu medicinu, medicinsku bioetiku i medicinsku edukaciju. Časopis potiče i podupire temeljna i klinička medicinska istraživanja i promiče izvrsnost u medicinskoj edukaciji  Glavni i odgovorni urednik prof. dr. sc. Saša Ostojić i Izvršna urednica doc. dr. sc. Nina Pereza su 2017. godine osnovali Studentsku sekciju Medicine Fluminensis, čiji je temeljni cilj promicanje i pružanje potpore studentskoj znanstvenoj aktivnosti. Svi ciljevi Studentske sekcije zasnivaju se i provode na temelju timskog rada Uredništva, dva studentska predstavnika u Uredničkom odboru i studenata uključenih u znanstveni program Medicinskog fakulteta u Rijeci. Trenutne studentske predstavnice su Maja Ploh i Maja Mrak.

Prof. dr. sc. Saša Ostojić nije samo redovni profesor, predstojnik jednog Zavoda/Katedre i Prodekan Medicinskog fakulteta i višestruko nagrađivani nastavnik i znanstvenik prepoznat zbog svog “drukčijeg” pogleda na svijet. On je i zaigrani dječak u stalnom emotivnom traženju smisla svoga, ali i naših ‘putovanja’.  Voli život i pokret.  Uključen u brojne kreativne procese, kao ljubitelj svih umjetnosti u stalnom je otkrivanju novih načina komunikacije i prenošenja energije. Uloga profesora koji uvodi studente u svijet znanja, preklapa se s ulogom DJ-a koji uvodi slušatelja u svijet glazbe. Baš kao što potiče ljude na pokret u odijelu i s kravatom za DJ pultom, tako i studente potiče da sami istražuju, otvarajući im put kreativnim frekvencijama.
I profesori i DJ-i imaju viziju boljeg svijeta koji žele predstaviti, a poticaj za spoznajom i prihvaćanjem životne radosti – vizija je svijeta Saše Ostojića. Kao DJ, više je puta imao priliku potaći ljude na ples, nastupajući u riječkim klubovima ‘Crkva’, ‘Tunel’, ‘Terminal 7’ i ‘Ex Bernardi’.

Komentari