Projekt za poboljšanje prehrane u osnovnim školama – Poznata lica s kalendara poručuju “to si što jedeš”!

41

Projekt “Možeš li odoljeti?” naziv je projekta kojem je cilj poboljšati prehrana u hrvatskim osnovnim školama, i to putem Healthy Meal Standarda, prvog certificiranog sustava kvalitete koji omogućuje uvođenje zdrave prehrane u javne objekte.

Ovim crowdfunding projektom prikupljat će se sredstva za uvođenje Healthy Meal Standarda u jednu hrvatsku školu prodajom kalendara na kojem su se našla poznata lica, znanstvenici, profesori, javne osobe, sportaši, umjetnici i poduzetnici, poput matematičara Tonia  Miluna, glumca Slavka Slobina, glumice, pjevačice i spisateljice Nives Celzijus, MMA borca Lovre Krište, voditelja Trpimira Vickovića Vicka.

Na kalendaru im je jedina odjeća hrana uz poruku „ti si to što jedeš“.

Kalendarom, koji je predstavljen u Zagrebu, šalje se snažna poruka javnosti o zdravoj prehrani i poboljašnju prehrane u osnovnim školama.
„Zdrava prehrana je ključ sretnog života, zato manje soli da i srce manje boli!“, “Jedi zdravo, živi zdravo i sačuvaj imunitet!”, „Prevencija i zdrava prehrana su najbolji lijek za vašu jetru!“, „Nekima smeta, a nekima itekako-gluten!“, „Prirodno smo svi dovoljno slatki, zato nemojmo pretjerivati u hrani!“, neke su od poruka ovog zdravog kalendara.

Kampanju organizira nutricionistička IT tvrtka RED FORK sa sjedištem u Zagrebu, a voditelji projekta su Diana Gluhak Spajić, mag. nutr., i direktor Branimir Spajić.

Kroz kalendar žele predstaviti edukativan segment ove kampanje, s naglaskom na poruku da zdrava prehrana ne znači za sve jednako. Vjeruju da i djeca s posebnim prehrambenim potrebama, poput one koja boluju od šećerne bolesti, bolesti bubrega ili pate od alergija, trebaju imati provjerenu i sigurnu hranu u javnim ustanovama. Odraslima pak žele približiti koncept utjecaja hrane na tijelo, naslonivši je izravno na kožu iz koje, zapravo, nitko ne može pobjeći. Prikupljenim novcem od prodaje kalendara u jednu osnovu školu uvest će se Healthy Meal Standard, koji obuhvaća i edukaciju roditelja te izradu edukativnih materijala o prehrani djece od 1. do 4. razreda.

Cijena kalendara je 99 kuna, a za uvođenje Healthy Meal dodatno je prodati petstotinjak primjeraka. Osnovne škole mogu se i samostalno prijaviti na projekt putem online obrasca. Natječaj je otvoren od 7. prosinca 2018 .do 7. siječnja 2019. godine. https://healthymealstandard.eu/mozes-li-odoljeti/

Grad Sisak je prvi koji je u cjelosti prihvatio inicijativu uvođenja Healty Meal Standarda u vrtiće i škole

Komentari