Prizori nade iz kompanije Pfizer – U pogonu proizvedeno već tisuće cjepiva protiv Covida-19

26

Nove snimke kompanije Pfizer pokazuju male bočice na traci koje bi mogle okončati epidemiju koronavirusa. Gigantska farmaceutska kompanija Pfizer već je proizvela “nekoliko stotina tisuća doza” cjepiva u svom pogonu u Puursu u Belgiji.

Bočice se skladište spremne za distribuciju širom svijeta ako klinička ispitivanja budu uspješna, a regulatori ih smatraju sigurnim i učinkovitim. Čim zalihe to budu omogućavale cjepivo će krenuti u klinike diljem svijeta, a nakon što će se klinički potvrditi njegova učinkovitost i regulatori dozvole prodaju na tržištu, svijet će možda odahnuti. Svaki pacijent koji primi cjepivo trebat će dvije doze.

U intervjuu za The Mail direktor Pfizer-a Ben Osborn kazao je: “Bilo je sjajno vidjeti prvu bočicu kako silazi s proizvodne trake. Upravo mi je izmamila strašan osmijeh kad sam vidio da je sav ovaj posao zapravo rezultirao proizvodom.”

Pfizer, koji surađuje s njemačkim tvrtkom BioNTech, trenutno provodi ispitivanja na 44.000 ljudi, a prošli je tjedan rekao da planira podnijeti zahtjev za hitno američko odobrenje svog cjepiva u studenom. To dovodi Pfizer u vodeću poziciju u utrci za lansiranje Covid-19 cjepiva.

I NHS se priprema za cjepljenje protiv koronavirusa ubrzo nakon Božića. Zamjenik glavnog medicinskog službenika u Velikoj Britaniji, Jonathan Van-Tam, izvjestio je prošlog tjedna zastupnicima da bi tri faze cjepiva stvorenog na Sveučilištu Oxford, koje proizvodi Astra Zeneca, mogle biti spremne za korištenje u prosincu, izvještava Sunday Times. Kazali su: “Nismo udaljeni svjetlosnim godinama od cjepiva. Nije potpuno nerealna sugestija da bismo mogli primijeniti cjepivo ubrzo nakon Božića. To bi imalo značajan utjecaj na prijeme u bolnice i smrtne slučajeve.” Tisuće osoblja NHS-a trebaju proći obuku za davanje cjepiva prije kraja godine, dodaje se.

Izvor: Daily Mail

Komentari