Pridružite se novim generacijama okolišnih aktivista i očistite za sobom svoje megabajte!

Povodom obilježavanja Dana planete Zemlje 22. travnja 2021., Udruga Žmergo poziva na uključivanje u akciju digitalnog čišćenja kako bi brisanjem digitalnih podataka smanjili svoj digitalni otisak i negativne posljedice na okoliš

6

Lajkamo, „zumamo“, punimo svoje digitalne košarice u web shopovima i često ne shvaćamo da svojim online navikama, u digitalnom svijetu stvaramo onečišćenje koje utječe i na naše stvarno okruženje. Nepotrebne e-poruke, datoteke, aplikacije, duplikati fotografija i videozapisa predstavljaju digitalni otpad i naš digitalni otisak.

U digitalnom svijetu, kao i u okolišu, postoji ogromna količina otpada. Ono stvara digitalno zagađenje koje nastavlja trošiti energiju čak i kad smo to zaboravili. Digitalni otpad se nalazi u sigurnosnim kopijama na poslužiteljima koji nam pružaju usluge u oblaku i nastavljaju trošiti električnu energiju. Svake godine internet i njegovi povezani sustavi proizvedu 900 milijuna tona CO2, što je više od godišnje proizvodnje cijele Njemačke. Neke studije procjenjuju da će za deset godina internetska mreža potrošiti 20% ukupne svjetske energije, odnosno da će do 2025. godine spremišta podataka koristiti petinu sve proizvedene energije i time postati jedan od najvećih onečišćivača.

Digitalno čišćenje ima snažan i pozitivan učinak na naš stvarni okoliš. Čišćenjem digitalnog otpada oslobađa se prostor u spremištima za pohranu u uređajima i u „vritualnim oblacima“, što ih čini bržima, štedi dragocjeno vrijeme, ali i električnu energiju potrebnu za njihovo napajanje, sustava za hlađenje silnih „farmi“ servera i milijardi kilometara kablova koji su potrebni u cijelom sustavu.

Organizirani digitalni radni prostor ima i pozitivan psihološki učinak, jer uredno radno okružje utječe i na bolji fokus, produktivnost i veću kreativnost.

Svijet je u svojevrsnoj blokadi i diljem svijeta ljudima su nametnuta ozbiljna ograničenja kretanja radi čega se gotovo godinu dana moraju suočavati s novim okolnostima privatnog i poslovnog života u svoja 4 zida. Imali smo dovoljno vremena počistiti svoje ormare, stanove, kuće, urediti dvorišta, a sada je vrijeme da posvetimo pozornost i na svoj digitalni nered. Pozivamo sve da se uključe u akciju digitalnog čišćenja kojom ćemo obilježiti Dan planete Zemlje, u četvrtak, 22. travnja 2021.

Kako?

  • obrišite stare e-mailove, nekorištene aplikacije, duplikate i mutne fotografije, videozapise, nepotrebne dokumente koji ispunjavaju uređaje za pohranu, virtualne “oblake” i druge online platforme
  • odjavite pretplatu nepotrebnih mailing lista
  • prijavite svoje rezultate (ukupan broj obrisanih MB) kroz obrazac na webu globalne akcije https://digital.worldcleanupday.org/results/

Digitalni letak sa savjetima za „zelene“ online navike

Povodom obilježavanja ovog važnog datuma, izradili smo e-letak o digitalnom otpadu, savjetima za „zelenije“ online navike kojima možemo smanjiti svoj digitalni otisak. Letak sadrži zanimljive podatke o globalnim trendovima povezanih s Internetom kao i onečišćenju digitalnim otpadom, a ujedno služi i kao podsjetnik na digitalno čišćenje 22. travnja, za koje preporučamo da postane sastavni dio naše digitalne higijene.

ZC2021_e-letak_digitalno ciscenje

Globalnu akciju digitalnog čišćenja organizira Let’s Do It World, organizacija koja stoji iza najveće svjetske akcije čišćenja pod nazivom World Cleanup Day, u sklopu koje se provodi kampanja Zelena čistka koju u Hrvatskoj koordinira Udruga Žmergo.

Na web stranicama Zelene čistke i Udruge Žmergo objavljene su informacije o akciji, a objavljen je i događaj na Facebook stranici Zelene čistke i Udruge Žmergo.

Pridružite se novim generacijama okolišnih aktivista, onim digitalnim i očistite za sobom svoje megabajte.

Komentari