Prekinut trgovinski rat, Huawei nastavlja poslovati s američkim tvrtkama

39

Američki predsjednik Donald Trump potvrdio je da neće biti sankcija prema Kini, stoga će američke tvrtke nastaviti poslovati s kineskim telekomunikacijskim divom Huaweijem.

Trump je potvrdio kako je s kineskim predsjednikom Xijem Jinpingom dogovoreno da će SAD odustati od uvođenja novih carinama na kineski uvoz. Rekao je i da će Amerikanci opskrbljivati Huawei, a Kinezi Amerikance poljoprivrednim proizvodima.

“Kina i SAD nadaju se da svijet može ostvariti stabilan rast”, kazao je novinarima Wang Xiaolong, posebni izaslanik ministarstva vanjskih poslova na skupu G20 i glavni direktor Odjela za međunarodne gospodarske odnose.

Pomirba Kine i Amerike mnogima je donijela olakšanje, posebice poduzetnicima tih dviju zemalja, koji su zbog jednogodišnjeg trgovinskog rata najviše ispaštale. Troškovi se broje u milijardama, a globalna proizvodnja je pala.

Prema tome će korisnici Huaweija i dalje moći koristiti usluge Googlea i Facebooka, a Huawei neće više imati potrebe stvarati svoj operativni sustav.

Komentari