Predsjednica savjetovala školarcima koji studij da nikako ne upisuju, stigla reakcija s Filozofskog fakulteta

41
kolinda grabar kitarović

Iz Sveučilišta u Zagrebu žestoko su reagirali na savjet koji je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović dala učenicima srednjih škola pred kojima je upis na fakultet.

Prvi dan nastave predsjednica je posjetila gimnaziju u Sesvetama, a u govoru se obratila školarcima i upozorila ih na studij povijesti, s kojim možda neće moći naći posao.

Oglasili su se na to iz Odsjeka za povijest na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i rekli da smatraju neumjesnim da predsjednica sugerira što ne studirati, a uostalom, njezina tvrdnja nije točna jer je malo nezaposlenih povjesničara te je njihova mogućnost zapošljavanja velika.

Istaknuli su i da je predsjedničina izjava odraz društvenog mišljenja prema humanističkim znanostima, koje stoje u pozadini, dok se naglašavaju STEM područja.

“Mišljenja smo da nikakva dubinska reforma društva nije moguća bez ključnog doprinosa humanistike i razvijanja kritičkog mišljenja. U Hrvatskoj se danas kritičko mišljenje sustavno ograničava i potire”, naglasili su s Filozofskog fakulteta, prenosi 24 sata.

Komentari