Predložite ime za srpanjske prinove, bebe crvene pande u ZOO Zagreb!

363
Foto/Facebook ZOO Zagreb

ZOO Zagreb od ljeta je bogatiji za dva nova člana, neodoljive bebe, krznene loptice crvenih pandi. Brat i sestra na svijet su došli još u srpnju, ali su tek ovih dana izašli iz brloga i krenuli istraživati vanjski svijet.

Prva-fotografija-crvenih-pandi-srpanj-2019.-1440×1080
Prva fotografija crvenih pandi iz srpnja 2019.
Foto/ZOO Zagreb

Roditelji, petogodišnja mama Ema i sedmogodišnji tata Popi brižno paze na svoje blizance. Mama Ema u toj je brizi ipak prva violina.

„Emino iskustvo i predanost najzaslužniji su za lijep razvoj malih crvenih pandi. Mladunčad čuva u dva tunela kako bi prvo nahranila jedno, a potom drugo. Da radi odličan posao, sada se može jasno vidjeti jer mališani sve znatiželjnije proviruju iz brloga. Mali je mužjak bucmast, a sestra mu je nešto sitnija. Za razliku od nje koja je mirnija i povučenija, brat joj je poput malenog dječaka – zaigran, odvažan, ali, na sreću, i dosta spretan. Prije nekoliko se dana, prateći majku, prvi put popeo na drvo i s njega sišao bez većih poteškoća“, kazao je Damir Skok, ravnatelj Zoološkog vrta grada Zagreba.

Blizanci koji će idući tjedan navršiti tri mjeseca, do daljnjega se hrane isključivo majčinim mlijekom. Kad pređu na krutu hranu, jelovnikom će im dominirati bambus.

U duhu dobre tradicije zagrebačko ZOO-a, građani će moći  sudjelovati u izboru imena neodoljivim mladuncima crvenih pandi.

pande1
Foto/Facebook ZOO Zagreb

Svoje će prijedloge građani moći ostavljati na Facebook stranici Zoološkog vrta Zagreb. Nakon toga žiri će suziti popis, a na kraju će između pet najboljih prijedloga muških i ženskih imena, konačna odabrati proslavljeni hrvatski veslači Martin i Valent Sinković i njihove supruge. Imena će se objaviti sredinom studenoga, povodom Dana crvenih pandi.

pande2
Foto/Facebook ZOO Zagreb

Crvene su pande ugrožene životinje. U prirodi nastanjuju područje od Nepala na zapadu do jugozapadne Kine na istoku. Žive u tropskim vazdazelenim te planinskim listopadnim šumama. Najviše ih ugrožava čovjek uništavanjem njihova staništa, ali i nezakonitom trgovinom životinjama. Završavaju kao kućni ljubimci, krzneni kaputi, pa čak i na tanjuru. U posljednjih 18 godina populacija crvenih pandi smanjila se za više od pola.

Zoološki vrt grada Zagreba sudjeluje u zaštiti crvenih pandi. Zagrebačke jedinke uključene su u uzgojni program EEP koji u budućnosti treba doprinijeti očuvanju populacije u divljini.

Komentari