Na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci profesor Jörg Hacker, znanstvenik i predsjednik Leopoldine, Njemačke nacionalne akademije, u svijetu najstarije akademije prirodnih znanosti, održao je susret s mladim znanstvenicima, a nakon toga predavanje na primjeru globalnih infektivnih bolesti, pod nazivom „Science and society – infectious diseases as na example“.

Ovom prigodom na Medicinskom fakultetu boravila je i ministrica znanosti i obrazovanja profesorica Blaženka Divjak, kao i rektorica Sveučilišta u Rijeci profesorica Snježana Prijić Samaržija, akademik Daniel Rukavina, u ime Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti te dekan Medicinskog fakulteta Tomislav Rukavina. Organizaciju ovog značajnog susreta i gostovanje profesora Hackera upriličio je Centar za proteomiku Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, pod vodstvom profesora Stipana Jonjića.


Prof. dr. Hacker razgovarao je s mladim znanstvenicima na temu uloge znanosti u društvu i njihovog viđenja razvoja znanosti u Europi. S obzirom na njegov ugled i iznimno bogato znanstveno-istraživačko iskustvo, mladi su znanstvenici imali jedinstvenu priliku produbiti znanje razgovarajući s uvaženim gostom te slušajući njegovo predavanje na temu globalnih zaraznih bolesti. U svom je obraćanju rekao da je iznimno važno ulagati u mlade znanstvenike i u njihovu izvrsnost jer oni predstavljaju našu budućnost. Istaknuo je da je dužnost Vlade i ministra obrazovanja povezati mlade znanstvenike različitih zemalja kako bi zajedno mogli razvijati znanstvena istraživanja. Profesor Hacker smatra najvažnijim ulagati u edukaciju i organizirati radionice mladih znanstvenika, a potvrda tome je i današnji razgovor s mladim znanstvenicima riječkog Sveučilišta.

Iako se šezdesetih godina smatralo da su infektivne bolesti pod kontrolom, profesor Hacker je rekao da je u današnje vrijeme situacija ipak drukčija. Naime, istaknuo je da potrebno uložiti dodatne napore kroz znanstvena istraživanja u suzbijanju infektivnih bolesti poput ebole, tuberkuloze, HIV-a, HPV-a, malarije ili hepatitisa. Naglasio je da su potrebna učinkovita cjepiva i brža dijagnostika uz sustavno praćenje, da je povećan broj bakterija otpornih na antibiotike te da bakterije i virusi imaju mogućnost brzog mijenjanja oblika, što je razlog više zašto moramo unaprijediti istraživanje i ne možemo biti u potpunosti spremni za ono što nam donosi budućnost, no možemo na tome raditi, istaknuo je profesor Hacker.

Na kraju svog predavanja profesor Hacker zaključio je da zarazne bolesti i dalje predstavljaju globalni zdravstveni problem te da je potrebna zajednička suradnja više čimbenika i još intenzivnija borba protiv njih.

Rektorica riječkog Sveučilišta Snježana Prijić Samaržija postavila je pitanje o kampanji protiv cijepljenja koja je prisutna u Hrvatskoj, na što je profesor Hacker rekao da je jako važno da javnost bude informirana. Naveo je da su takva skeptična razmišljanja protiv cijepljenja prisutna i u ostatku Europe, ali da je potrebno o tome govoriti već u vrtićima i školama te da cijepljenje mora biti obavezno. Ljudi su pod utjecajem tzv. „lažnih vijesti“ i postaju skeptični prema znanosti, klimatskim promjenama, cijepljenju. Znanstvenici su ti koji moraju biti otvoreniji prema javnosti i sustavno pružati informacije, naglasio je prof. Hacker.

Medicina kao znanost mora i treba utjecati i na politiku jer je važno djelovati zajedno, istaknuo je prof. Hacker. To je jedan od ciljeva znanstvenika Leopoldine – utjecati na nacionalnu politiku kako bi se postigla dobrobit društva u cjelini.

Ministrica znanosti, obrazovanja i sporta Blaženka Divjak poručila je da je sretna što ima priliku prisustvovati predavanju profesora Hackera i zahvalila što je svojim predavanjem otvorio važna pitanja o kojima se danas raspravljalo. „Snažno podupirem ovaj današnji događaj jer je ovo prilika da učimo od člana Leopoldine – najstarije i najutjecajnije akademije koja ima važan politički utjecaj na globalnoj razini. Također je istaknula kako je integracija znanosti i društva izuzetno važna za Hrvatsku te da znanstvena istraživanja moraju doprinositi razvoju društvu, uz edukacija kao temelj tog razvoja.

Dekan Medicinskog fakulteta Tomislav Rukavina istaknuo je da je velika čast ugostiti profesora Hackera, predsjednika ugledne znanstvene organizacije kao što je Leopoldina. Podsjetio je da je Leopoldina osnovana 1652. godine, a do danas u njoj je djelovalo ili djeluje skoro 180 članova koji su dobitnici Nobelove nagrade za znanost. Također je vrijedno istaknuti da oko četvrtinu članova Leopoldine čine znanstvenici izvan Njemačke i drugih zemalja njemačkog govornog područja.

Akademik Danijel Rukavina, nekadašnji rektor Riječkog sveučilišta, pozdravio je uglednog gosta ispred Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti te naglasio da se dolazak i predavanje uglednog profesora Hackera prigodno uklopilo u 45.obljetnicu Sveučilišta u Rijeci.