Prečesto zijevate? Moguće je da to nije samo zbog osjećaja umora

Često zijevanje ponekad nije znak umora

491
zijevanje barak obama

Dugi dani na poslu i kratko vrijeme za odmor, pogotovo zimi kada su dani kraći, mogu uzrokovati često zijevanje kao posljedicu prenapornog rada i potrebe za kvalitetnim odmorom te aktivnošću u prirodi. Iako većinom stvarno i zijevamo od umora, ponekad on nije uzrok našem stanju. U nastavku pročitajte koje još mogućnosti uzrokuju zijevanje kod ljudi.

Sviđa vam se osoba
Svi smo svjesni zaraznosti zijevanja. kada osobe pored nas zijevaju vrlo je vjerojatno da ćemo i mi poput njih zijevnuti u vrlo kratkom periodu nakon. Znanstvenici smatraju kako takvo ponašanje ima veze s ljudskom empatijom. Veća vjerojatnost zijevanja uvijek je u blizini osobe koja nam je bliska poput člana obitelji ili partnera u vezi. Ako zijevate kao odgovor na osobu koju ne poznajete vjerojatno ćete to činiti s većim razmakom odstojanja.

Mozgu je potrebno hlađenje
Mozgu je ponekad potrebno hlađenje koje se može ostvariti zijevanjem i unosom hladnog svježeg zraka. Do stanja „pregrijanosti“ mozga dolazi tijekom sna, zbog pojačane moždane temperature. U vrijeme hladnijih dana skloniji smo više zijevati.

Imate veći mozak od prosjeka
Prema mnogim istraživanjima ako zijevate često i dugo, to bi moglo značiti da imate veći mozak od prosjeka. Pod pretpostavkom da zijevanje hladi mozak, veća količina hladnijeg zraka potrebna je većem mozgu koji ima veći broj moždanih stanica.

Jedan od znakova za srčani ili moždani udar
Zijevanje može imati i zaista negativnu stranu za sve one ljude koji pate od kroničnog zijevanja. Te osobe lako bi mogle doživjeti srčani ili moždani udar te bi mogle imati tumor.

Komentari