Potpisani Ugovori o sufinanciranju dodatnih timova medicinske pomoći u turističkim odredištima

1, 5 milijuna kuna za kvalitetnu medicinsku uslugu turistima i domicilnom stanovništvu u Istarskoj, Primorsko – goranskoj, Ličko – senjskoj, Zadarskoj, Šibensko – kninskoj, Splitsko – dalmatinskoj i Dubrovačko – neretvanskoj županiji

23

U Ministarstvu turizma potpisani su danas Ugovori o sufinanciranju dodatnih timova medicinske pomoći u turističkim odredištima tijekom turističke 2019. godine sa sedam županija (Istarska, Primorsko-goranska, Ličko-senjska, Zadarska, Šibensko-kninska, Splitsko-dalmatinska, Dubrovačko-neretvanska).

Riječ je o dugogodišnjem projektu Ministarstva turizma kojem je cilj podići razinu medicinske usluge tijekom vršnih turističkih mjeseci u godini i osigurati potrebnu medicinsku skrb stranim turistima i građanima Hrvatske u turističkim odredištima u priobalju te posebno na otocima, kao i na području glavnih prometnih pravaca.

Tako će i ove godine Ministarstvo turizma sufinancirati potrebe sedam županija za dodatne medicinske timove u turističkim odredištima iznosom od 1,5 milijuna kuna.

Cappelli_Grba-Bujevic
Ministar Cappelli i Maja Grba-Bujević, ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu

„Stalni porast broja gostiju i financijskih učinaka u turizmu rezultat je, između ostaloga, imidža Hrvatske kao sigurne destinacije, što postaje važan čimbenik u odabiru destinacije. Potvrdu tome dalo je i posljednje TOMAS istraživanje u kojem su turisti u hrvatskim turističkim odredištima vrlo visoko ocijenili osobnu sigurnost kao element zadovoljstva. Osim timova medicinske pomoći, Ministarstvo turizma sufinancira i Hrvatsku gorsku službu spašavanja i Crveni križ te koristim priliku da zahvalim svima na naporima koje ulažu u očuvanju sigurnosti svih posjetitelja i domicilnog stanovništva.“, izjavio je ministar turizma Gari Cappelli.

Uz ministra turizma, potpisivanju su prisustvovali župani i zamjenici župana navedenih županija.

Za Istru kao najturističkiju regiju u Hrvatskoj, od iznimne je važnosti jamčiti gostima dostupnu i kvalitetnu zdravstvenu uslugu. Ako uzmemo u obzir da tijekom špice sezone, stanovništvo Istre dvostruko naraste, svjesni smo što to znači za naš zdravstveni sustav. Stoga, pozdravljamo projekt Ministarstva turizma putem kojeg se sufinancira medicinsku pomoć u turističkim ambulantama. Međutim, ono što želim posebno naglasiti je da smo Županija koja najviše u RH izdvaja za zdravstvo i socijalnu skrb. Za nadstandard u zdravstvu na godišnjoj razini, Županija, u suradnji s JLS-ima, izdvaja oko 5 milijun kuna, čime doprinosimo poboljšanju zdravstvenog sustava. Od navedenog iznosa samo Županija iz svog proračuna godišnje izdvaja gotovo milijun. Time želimo svim našim građanima, ne samo gostima, omogućiti skrb kakvu i zaslužuju“, istakao je istarski župan Valter Flego. 

Flego_Cappelli
Istarski župan Valter Flego, ministar Gari Cappelli i Maja Grba-Bujević, ravnateljica HZHM

Pred potpisivanje ugovora ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba-Bujević predstavila je djelovanje i rad timova hitne medicinske pomoći tijekom ljetnih mjeseci.

„Iznimna važnost hitne medicinske službe do izražaja najviše dolazi upravo od lipnja do rujna kada dolazi do znatnog povećanja intenziteta prometa na cestama, ali i porasta broja posjetitelja i gostiju na našoj obali i otocima. U tom smo razdoblju u Hrvatskom zavodu za hitnu medicinu prošle godine u sedam primorskih županija imali gotovo 60 posto više intervencija nego u odnosu na prva četiri mjeseca što ukazuje na nužnost pravodobne i kvalitetne hitne medicinske skrbi. Stoga zahvaljujem Ministarstvu turizma što ovim projektom pruža veliku podršku svima nama na terenu“, istaknula je Maja Grba-Bujević.

Od 2008. godine od kada se Projekt sufinanciranja dodatnih timova medicinske pomoći provodi, Ministarstvo turizma je, zaključno s ovom godinom, izdvojilo 18,9 milijuna kuna za pružanje adekvatne medicinske pomoći turistima i domicilnom stanovništvu u županijama s najvećim udjelom broja turista u ukupnom broju turista tijekom četiri vršna mjeseca. Riječ je o sredstvima koja su namijenjena sufinanciranju troškova plaća liječnika, medicinskih sestara/tehničara te troškova sanitetskog materijala u periodu od lipnja do rujna.

 

 

Komentari