Potpisan novi šestogodišnji ugovor za brodsku liniju Crikvenica – Šilo

77
Crikvenica – Šilo

Župan Zlatko Komadina, zamjenica gradonačelnika koja obnaša dužnost gradonačelnika Crikvenice Ivona Matošić Gašparović te načelnik Općine Dobrinj Neven Komadina s direktorom Tramonto d.o.o. Robertom Manestrom potpisali su ugovor o javnoj nabavi usluge prijevoza u linijskom obalnom pomorskom prometu na županijskoj liniji Crikvenica-Šilo-Crikvenica.

Riječ je o nastavku održavanja linije za koju su strane potpisnice Ugovora osigurale sufinanciranje od gotovo 250.000,00 eura za razdoblje od sljedećih šest godina na način da Primorsko-goranska županija pokriva 50 posto iznosa, dok će Grad Crikvenica i Općina Dobrinj snositi po 25 posto ukupnih troškova održavanja linije.

Linija Crikvenica – Šilo – Crikvenica predstavlja županijsku liniju koja spaja otok Krk i kontinentalni dio Primorsko-goranske županije, odnosno s Gradom Crikvenicom

Ukupna duljina linije iznosi 2,2 NM, a povezuje luku Crikvenicu i luku Šilo. Linija je cjelogodišnja uz svakodnevno prometovanje u svim razdobljima, izvansezonskom, međusezonskom i sezonskom. Kapacitet broda je 12 osoba, a vožnja traje nešto ispod deset minuta.

S obzirom na dosadašnje uspješno održavanje linije, Primorsko-goranska županija je s Gradom Crikvenicom i Općinom Dobrinj pokrenula novi postupak javne nabave za sklapanje novog šestogodišnjeg ugovora. Županijska skupština je 14. prosinca 2023. godine donijela sve potrebne Odluke za uspostavu županijske linije Crikvenica-Šilo-Crikvenica te je pokrenut postupak javne nabave.

„Primorsko-goranskoj županiji je cilj da ima što više linija među otocima i s priobaljem, a ovom smo omogućili Crikveničanima povezanost s Općinom Dobrinj i obrnuto. Osim u turističke svrhe, linija je važna i za povezanost naših lokalnih ljudi“, rekao je župan.

Crikvenica – Šilo

„Dvije jedinice lokalne samouprave, Grad Crikvenica i mjesto Šilo u Općini Dobrinj, godinama njeguju dobru tradiciju. Naši su ljudi međusobno vezani. Sa Šila često dolaze kod nas radi posla, djeca radi treninga i slično. Stoga nam je izuzetno važno očuvanje ove linije. Veseli nas da nakon 2017., i ove godine imamo novi ugovor za sljedeći šestogodišnji period“, navela je Matošić Gašparović.

Načelnik Komadina istaknuo je da će u ljetnim mjesecima linija prometovati 19 puta dnevno iz Šila i isto toliko iz Crikvenice.

Još 1959. godine je zaplovila prva trajektna linija na Jadranu, i to naš trajekt Bodulka, a uz pomoć Županije i Grada Crikvenice uspjeli smo tu liniju sačuvati do dan danas, a nadam se da će potrajati, kako se kaže, vječno. Našim ljudima ona puno znači radi njihovih potreba u Crikvenici za koju smo uvijek bili vezani, čak i više nego za grad Krk. Sigurno je i u turističkom smislu ona jedan adut više“, komentirao je načelnik.

Potpisivanje ugovora o javnoj nabavi održano je u restoranu Portić u Šilu prema kojem su se uzvanici uputili s brodicom iz Crikvenice, a svečanosti su prisustvovali i resorna pročelnica UO za pomorsko dobro, promet i veze Izabela Linčić Mužić, ravnatelji županijskih lučkih uprava Crikvenica i Krk Mario Kružić i Alfred Franković, kapetan Lučke ispostave Malinska Teodor Ružić i predsjednik Mjesnog odbora Šilo Ivan Brusić.

Komentari