Potencijalno opasan asteroid veći od London Eye prolazi blizu Zemlje

191

Asteroid bi trebao biti bliži našem planetu sljedeći tjedan, a NASA ga naziva “potencijalno opasnim”. Nebeska stijena, koja je dobila ime Asteroid 2020ND, jedan je i pol puta veća od London Eye. NASA-ini znanstvenici upozoravaju da asteroid leti prema Zemljinoj orbiti i doći će unutar samo 0,034 astronomskih jedinica (AU) našeg planeta.

Asteroid je visok 170 metara, a trebao bi se približiti Zemlji sljedeći petak, 24. srpnja. Svemirska agencija je rekla: “Potencijalno opasni asteroidi (PHA) trenutno su definirani na temelju parametara koji mjere potencijal asteroida za prijeteće približavanje Zemlji. Konkretno, svi asteroidi s minimalnom udaljenosti presjeka orbite (MOID) od 0,05 AU ili manji smatraju se PHA-ima. “

Na svojoj internetskoj stranici Laboratorija za mlazni pogon (JPL) NASA je izjavila: “NEO su kometi i asteroidi koje je gravitacijsko privlačenje obližnjih planeta gurnulo u orbite, dopuštaju im da uđu u Zemljino susjedstvo. Znanstveno zanimanje za komete i asteroide uglavnom je posljedica njihovog statusa relativno nepromijenjenih ostataka krhotina iz procesa stvaranja Sunčevog sustava prije nekih 4,6 milijardi godina. Ogromni vanjski planeti (Jupiter, Saturn, Uran i Neptun) formirani iz aglomeracije milijardi kometa, a preostali dijelovi i komadići ovog procesa stvaranja su komete koje danas vidimo. Isto tako, današnji asteroidi su komadići i komadi preostali od početne aglomeracije unutarnjih planeta koji uključuju Merkur, Veneru, Zemlju i Mars.”

Doći do 0,034 AU našeg planeta je u svemirskom smislu vrlo blizu, ali prema našim uvjetima je približno 3,160,497 milja od Zemlje.

Izvor: Mirror

Komentari