Postapokaliptične scene u Kini – Ono što je trebao biti eko-raj pretvorilo se u katastrofu

179

Izgrađen 2018. godine, okomiti šumski vrt Qiyi City u Chengduu trebao je biti zeleni raj za stanovnike. Na balkonu svake jedinice uzgaja se do 20 vrsta biljaka, a bujno zelenilo treba filtrirati onečišćenje zraka i buku u gradu. Chengdu je jedan od glavnih gradova u Kini s ozbiljnim problemom smoga.

Stambeni projekt “okomite šume” bio je tada popularan i svih 826 jedinica rasprodano je u travnju 2019.

Godinu dana kasnije stambeno područje je preplavljeno neobuzdanim biljkama jer nema stanara koji bi se brinuli i održavali zelenilo na balkonima. Prema Global Timesu doselilo se samo 10-ak obitelji. Na zapuštenim balkonima bez stanara biljke su bujne i vise nad ogradama osam zgrada od 30 katova.

Stanovnik koji se preselio na nekoliko mjeseci rekao je da su biljke privlačile insekte poput komaraca, izvijestio je Chinapress. Kineski korisnici mreže podijeljeni su oko ovog stambenog projekta, neki su izrazili zabrinutost zbog sigurnosti zbog grana koje padaju s visokih zgrada, dok drugi smatraju da je dobra ideja živjeti u blizini prirode, izvijestio je HK01.

Nositelj projekta rekao je da će osigurati održavanje četiri puta godišnje, a također će pojačati napore za kontrolu štetočina. Projekt je samo jedan od mnogih projekata ‘vertikalnih šuma’ u Kini, čiji je cilj apsorpcija ugljičnog dioksida i osiguravanje svježeg kisika za borbu protiv onečišćenja zraka u kineskim gradovima. Ostali projekti uključuju zelene kule Nanjing u pokrajini Jiangsu države.

Izvor: Mothership

Komentari