Posljednji pozdrav velikom umjetniku, Mati Solisu

68
Mate Solis im Jahr 1973, neben einem soeben von ihm gemalten Bild

U svom domu na Cresu na posljednje putovanje krenuo je slikar, konceptualni umjetnik i zaštitnik baštine cresko otočke baštine, koji je svojim vizijama i kistom stvarao nove vizure inspirirane njegovim voljenim otokom i jedinstvenom prirodom koja ga okružuje.
Školovanje započinje u Cresu, kao dječak odlazi u Zagreb gdje završava Školu primijenjenih umjetnosti, a potom Likovnu akademiju.

Po povratku u Cres počinje njegova cjeloživotna pustolovina koja obuhvaća ljubav prema slikarstvu, otoku Cresu, ljudima i neprekidnom stvaranju. Svoje je radove inspirirane creskim pejzažima, morem i barakama godinama izlagao u maloj galeriji u centru Cresa, gdje je uz domaće dolazio i veliki broj turista. Tako su njegove slike s kućnog praga putovale svuda po svijetu.

U međuvremenu izlagao je u Rijeci, Zagrebu, Njemačkoj, Austriji i Italiji, a autor je brojnih dekoracija i zidnih vizuala u javnim i hotelskim prostorima Cresa i Lošinja. Svojim radom znatno je doprinio stvaranju uspješnog i dojmljivog vizualnog identiteta otoka Cresa. Mate Solis bio je poseban čovjek u svakom pogledu, pravi stvaralac koji je svoju energiju nesebično pružao svima oko sebe.

Njegov dom na Melinu, uz galeriju koju čuva Solisova brojna umjetnička djela, od aktova do pejzaža i drvenih barki, okružuje botanički vrt Axis Mundi, koji predstavlja pravu umjetničku instalaciju. Tko god je jednom razgovarao s Matom Solisom ili bio njegov gost u galeriji ili u njegovom domu u Melinu, poželio se je barem još jednom vratiti na čašicu zanimljivog, inspirativnog razgovora i pri tom uživati te sretnim pogledom kružiti po njegovim autorskim radovima. I tko god ga je upoznao nosit će ga zauvijek u sjećanju. Tako Mate Solis u svom Cresu i srcima svih onih koji su ga poznavali i pratili i njegov rad ostaje vječno…

Komentari