Poneštrica – lokalna riječka priča i mjesto beskrajne kreativnosti, dizajna, umjetnosti i rukotvorina

891

Poklon galerija i umjetnička galerija imenom Poneštrica otvorila je svoja vrata 31. siječnja u samom centru grada Rijeke u zaboravljenom kutku na Trgu 128. brigade Hrvatske vojske 3a. Smještena u prostoru bivšega Generalturista, Poneštrica je projekt dviju Riječanki – Suzane Peša Vučković i Željke Barbarić koji je ostvaren uz pomoć i podršku njihovih obitelji. Službeno otvorenje Poneštrice planirano je 20. ožujka pa stoga rezervirajte datum za posjet ovom šarenom kutku. Zanimljivo ime zamislila je Marina Biti, a samo ime označava prozor – u svijet, u Rijeku. Za dizajn loga zaslužan je Dalibor Dimitrijević, koji je odmah pogodio ono što su tražile – jednostavan, topao i oku ugodan crno-bijeli logo iscrtan u jednom potezu.

84598857_128332558690569_8676037605269176320_o
Vlasnice Poneštrice: Željka Barbarić i Suzana Peša Vučković

Zamisao o otvaranju Poneštrice došla je kao spoj ljubavi prema riječkim rukotvorinama i umjetninama sa željom promicanja riječkih kreativaca, njezine povijesti i kulture i to, kako kaže Željka Barbarić gotovo slučajno: „Prijavom za licitaciju katapultirale smo se obje izvan zone komfora. Ono što smo mislile da će biti ispipavanje terena – raspitivanje o djelatnostima koje se u gradskom prostoru mogu obavljati i možemo li nas dvije to – gurnulo nas je u petu brzinu. U listopadu prošle godine poslale smo Gradu Rijeci mail s upitom o djelatnostima koje se mogu obavljati u željenom prostoru, a već 13. prosinca našle smo se na licitaciji i sklopile ugovor s Gradom! Naravno, odmah nas je ‘zasvrbio’ datum službenog otvorenja EPK 2020 i već u siječnju smo otvorile. Da sada sve to moramo ponoviti, vjerojatno ne bismo znale kako.“

IMG-017739789f32cf4be698ff303b8c006f-V
Cilj Poneštrice je ponuditi djela ruku poznatih i manje poznatih ljudi riječkoga područja, a trenutno u svom asortimanu već broje četrdesetak izlagača. Kao viziju vide autentičnost u radu, poticanje poštovanja prema dizajnu, umjetnosti, ručnom radu i ljubavi prema stvaranju te prezentaciju kvalitetnih umjetnika i stvaralaca koji zaslužuju da se njihovi radovi predstave široj publici. Misija Poneštrice obuhvaća moto vratiti Riječanima Rijeku. Do radova koji se izlažu i prodaju, Željka Barbarić i Suzana Peša Vučković dolaze na način da dio same kreiraju i proizvode, a s većinom izlagača potpisale su komisioni ugovor. Suzana Peša Vučković kaže kako u tome uspijevaju zahvaljujući sličnom sustavu vrijednosti i radnoj etici, ali također i različitom ukusu koji varira od alternativnih dizajna i veselih boja do „ziheraške estetike“.

IMG-e7b90ce44aa2d338b7be19cd58dbd9e6-V
U okviru Poneštrice već danas održava se druga radionica kukičanja, a 27. veljače povodom Dana glagoljice i glagoljaštva predstavit će se izlagači koji su staro pismo pretvorili u suvenire našega kraja. Konkretno, radi se o obrtu Glud i Saši Diminiću koji je poznat po drvenim slovima glagoljice u funkciji podmetača te obrtu 3design Šanell koji predstavlja našu zemlju na Međunarodnom sajmu inovacija u Ženevi od 25. do 29. ožujka. U tom kontekstu bitno je napomenuti da su Zlatko i Nella Šakić tvorci višestruko nagrađivane inovacije bazirane na glagoljici pod nazivom “Slagalica – tropismene glagoljične puzzle”.

IMG-4d694c1a6cca772a874496344a3806f1-V
„Nadamo se da će ovaj gotovo zaboravljeni kutak postati živahno mjesto na koje će Riječani rado dolaziti, bilo na organizirana događanja, bilo po originalni poklon ili ukras za dom. Poneštrica je otvorena u svakom smislu – za suradnju, širenje i razmjenu ideja, znanja, iskustva, za pogled u riječku prošlost, ali i u neku vedriju riječku budućnost.“

IMG-c3603fda65cc621a825361e6b2bec7f5-V

Ukoliko se zaželite jedinstvene dekoracije za dom ili želite nekome pokloniti originalan rad umjetnika i kreativaca pretežito s riječkoga područja, Poneštrica nudi dizajnerski nakit, keramiku, razne rukotvorine ili umjetničke slike te je stoga pravi mali kutak koji vam treba. U dogovoru s autorima u suštini, kada je to izvedivo omogućena je i izrada personaliziranih poklona. Nadamo se da ćete u potpunosti iskoristiti ono što Poneštrica nudi.

Komentari